Rôzne

Dolný Liptov sa konečne dočkal: Štartuje výstavba úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová!

Výstavba ružomberskej diaľnice sa oficiálne odštartuje v utorok 11. februára. Slávnostným poklepaním základného kameňa ju v Ružomberku (o 11.00 h pri hoteli Kultúra) spustí minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Stavba by sa mala podľa predpokladov dokončiť v lete roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku Dolný Liptov sa konečne dočkal: Štartuje výstavba úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vyše 15-kilometrový úsek z Hubovej po Ivachnovú postaví združenie stavebných firiem Váhostav-SK a OHL ŽS. Cena za diaľnicu je na základe podpísanej zmluvy vo výške 227,26 milióna eur. Ponuka víťazného konzorcia však bola v súťaži až štvrtou najlacnejšou. Najnižšia cena, ktorú predložila firma Hant, sa pohybovala na úrovni 207 miliónov eur. Štátna expertíza pritom odhadovala, že stavebné náklady na tento úsek D1 dosiahnu 507,6 milióna eur. Projekt bude spolufinancovaný z Kohézneho fondu EÚ cez Operačný program Doprava.

Trasa

Úsek sa začína v križovatke Hubová a údolím rieky Váh sa dostáva k tunelu Čebrať. Potom pokračuje okolo obcí Likavka, Martinček a Lisková a končí sa pri obci Ivachnová, kde sa napája na diaľnicu D1 smerom na Poprad.

Odľahčenie pre mesto

Diaľnica má po dobudovaní ušetriť vodičom vyše 10 minút jazdy. „Kým po pôvodnej ceste vedúcej cez obce a mesto Ružomberok sa k existujúcemu úseku D1 možno dostať za 18 minút, po novej diaľnici to bude trvať iba 7 minút,“ vysvetlil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík. Súčasne by mala cesta pomôcť aj mestu Ružomberok odľahčiť nápor áut. Úsekmi cesty I. triedy, ktorá v súčasnosti nahrádza túto časť diaľnice, prechádza denne 16.000 až 24.000 automobilov. foto: nds.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM