Slávka Kellová Krimi

Domovským letiskom vrtuľníkov je akadémia

Prešovské vrtuľníky Vzdušných síl SR sa podieľajú na likvidovaní požiaru lesa v Starobockej doline nad obcou Vyšná Boca. Miestom odpočinku je v týchto dňoch Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

Akadémia poskytla svoje priestory na pristávanie vrtuľníkov, na parkovanie v nočných hodinách, doplňovanie paliva, vytvorila miesto pre pozemnú zabezpečovaciu techniku ako aj pre personál, ktorý vykonáva predletové a medziletové prehliadky. Taktiež poskytla útočisko na nočný odpočinok pre lietajúci aj pozemný personál z Prešova. Tento personál hasil aj požiar pri obci Spišské Bystré v okrese Poprad.

I keď pristátie vrtuľníka nie je v akadémii ničím neobvyklým, predsa len pristávanie piatich vrtuľníkov v krátkom čase za sebou, je vo vojenskej akadémii vecou denne nevídanou. Príčinou je striedanie posádok aj vrtuľníkov. Plnenie veľmi náročnej úlohy hasenia požiaru v nadmorskej výške nad 800 m v hornatom teréne je na jednej strane vynikajúcou možnosťou predviesť svoje letecké umenie, a to najmä v pilotáži v sťažených podmienkach. Jednoznačne je však konkrétnym dôkazom obetavej služby vojakov v prospech civilného sektora,“ hovorí veliteľ vrtuľníkového leteckého krídla plk. Miroslav Korba. „Tí, ktorí mali možnosť na ploche akadémie sledovať činnosť letcov z Prešova, sa presvedčili aké je náročné zabezpečenie činnosti vrtuľníkov a koľko práce je potrebné vykonať, aby trojčlenná posádka každého vrtuľníka mohla so závesným hasiacim vakom účinne zasahovať proti ohňu,“ dopĺňa Korba.

foto: AOS

vojenske_vrtulniky
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM