Tlačové správy

Dôraz na cestovný ruch, pracovné miesta a výstavba bytov: TO je vízia kandidáta na primátora Vladimíra Oleja

Do nedeľňajšej polnoci mali záujemcovia o post primátora mesta Liptovský Mikuláš možnosť odovzdať svoju kandidátsku listinu. Túto možnosť využil aj Ing. Vladimír Olej, ktorý sa o primátorské kreslo uchádza s víziou zlepšenia viacerých oblastí života v meste.

Ilustračný obrázok k článku Dôraz na cestovný ruch, pracovné miesta a výstavba bytov: TO je vízia kandidáta na primátora Vladimíra Oleja
Zdroj: Dnes24.sk

Čo by ste chceli v meste Liptovský Mikuláš zmeniť?

Naše mesto bolo obdarené prekrásnym okolím a ekonomickým rozvojom, ktorý tu prebiehal za ostatné stáročia. Mesto ako také je však “živý organizmus” a situácia sa dramaticky zmenila. Okolitá príroda sa búri kvôli nesplatenému environmentálnemu dlhu a Liptovský Mikuláš stratil množstvo pracovných miest v dôsledku chamtivosti hŕstky ľudí. Z pozície primátora sa dá len veľmi ťažko ovplyvniť stav našich národných parkov, avšak na stav mestskej zelene a lokálneho znečisťovania životného prostredia už primátor dosah má a ja, ako stavebný inžinier – environmentalista, považujem práve zvýšenie kvality životného prostredia v našom meste za jednu zo svojich priorít. Rovnako dôležitú prioritu predstavuje vytváranie pracovných miest. V prvom rade by som sa chcel zamerať na rozširovanie internej pracovnej sily, ktorá by bola schopná zabezpečovať jednoduchšie práce svojpomocne, a tým reagovať na potreby mesta flexibilnejšie a pevne verím, že aj lacnejšie. Liptovský Mikuláš však potrebuje aj pracovné miesta pre obyvateľov s vyššími stupňami kvalifikácie, a práve preto vidím potenciál v smerovaní k získaniu prívlastku – univerzitné mestečko, tzn. ďalšou spoluprácou so Žilinskou univerzitou. V súkromnom sektore chýbajú veľkí zamestnávatelia a záujem o investovanie budem hľadať najmä v okolitých a nemecky hovoriacich krajinách. Za osobné ciele si stanovujem zbližovanie sa s poľskou stranou, vybudovanie rozsiahleho mestského parku, vojenského skanzenu a postup hokejových seniorov do najvyššej slovenskej súťaže.

Čo tu podľa Vás chýba?

Naše mesto potrebuje pracovné miesta, štartovacie nájomné byty pre začínajúce rodiny, viac zelene a bujnejší turistický ruch. Liptovský Mikuláš je krásne historické mesto, ktoré však turisti, prechádzajúci cez Liptov, obchádzajú a dokonca nedokáže pritiahnuť turistov nachádzajúcich sa v okolitých turistických zariadeniach. Mesto musí ponúkať viac aktivít, ktoré by týchto návštevníkov prilákali a z čoho by profitovali aj súkromné prevádzky. V roku 2015 si pripomenieme 70. výročie oslobodenia mesta a práve tento míľnik by mal započať zmenu v pripomínaní si vojnových udalostí zo strany mesta a celý okres by sa mal postupne orientovať na propagovanie histórie s ním spätej a tvoriacej jeho identitu. Rád by som pomohol starostom a obyvateľom okolitých obcí, ktorí by sa chceli k výzve pridať. Chcel by som vybudovať vojenský skanzen, ktorý by sa stal zaujímavou atrakciou pre miestnych ľudí a návštevníkov mesta. Nemali by sme zabúdať aj na časy dávnejšie, a preto by som chcel propagovať aj hradiská a samotné kultúry z Bronzovej a Železnej doby, ktoré obývali náš priestor pred príchodom Slovanov.

Čo je podľa Vás neodkladne dôležité v meste napraviť?

Najakútnejším problémom aj naďalej zostáva chýbajúca skládka tuhých komunálnych odpadov. Vedenie mesta odvrátilo krízu v hodine dvanástej a zabezpečilo dočasné dvojročné využívanie skládky v susednom Liptovskom Hrádku. Jedná sa však len o krátkodobé riešenie, ktoré nerieši primárny problém – mesto potrebuje vlastnú skládku odpadov. Z investičného hľadiska sú dva roky žalostne málo na nájdenie konsenzu, prípravu a následnú realizáciu výstavby novej skládky odpadov. Práve preto sa nový primátor, nech už ním bude ktokoľvek, bude musieť týmto problémom zaoberať od prvých dní po zvolení do funkcie a hľadať riešenie, ktoré bude ekonomické, prijateľné pre občanov a zároveň šetrné k životnému prostrediu a rázu krajiny.

Čím by ste v prípade zvolenia za primátora mesta začali?

Po prípadnom zvolení do funkcie primátora mesta Liptovský Mikuláš by som sa v priebehu prvých dní zoznámil so zamestnancami Mestského úradu a organizácií, ktoré sú v správe mesta. Chcel by som počuť od každého zamestnanca, na čom v minulosti pracoval, čomu sa venuje v súčasnosti a aké má predstavy do budúcnosti, pričom by ma zaujímali najmä inovatívne nápady a možnosti zefektívnenia procesov. V druhom kroku by som sa stretol so starostami okolitých obcí a primátormi miest Ružomberok a Liptovský Hrádok, keďže úzka spolupráca s nimi je nevyhnutná. Súčasne s druhým krokom by začala skutočná mravenčia práca primátora, t.j. detailné rozoberanie rozpočtu mesta a jeho organizácií s hľadaním zdrojov pre investície a samotný chod. Investície by som plánoval podľa potrieb a možností, nie na konci volebného obdobia, ako je tomu na Slovensku zvykom.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za primátora?

Dlhodobý vývoj Liptovského Mikuláša vnímam značne negatívne a keďže politika bola vždy mojím hobby a v minulosti som rástol v mládežníckych združeniach, tak považujem ponúknutie mojich služieb nášmu mestu za svoju povinnosť. Komunálna politika v Liptovskom Mikuláši je polarizovaná a vytvorili sa dva tábory, z ktorých je jeden horší ako druhý. Chcem, aby sklamaní voliči mali koho voliť, a preto som sa dal na strastiplnú cestu kandidatúry a zabojujem o možnosť realizovania mojej ľavicovej vízie rozvoja Liptovského Mikuláša.

Foto: Vladimír Olej

Vladimir Olej
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM