Slávka Kellová Kultúra

Dosť bolo sivej a čiernej, nastal čas na červenú

Nie len pre milovníkov červenej farby je v Klubovni Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši inštalovaná výstava grafiky a maľby dvoch liptovských autoriek. Reč je o červenej farbe.

Ilustračný obrázok k článku Dosť bolo sivej a čiernej, nastal čas na červenú
Foto: Slávka Kellová

Spoločným znakom autoriek Angeliky Hrivnákovej a Andrei Vyoralovej, ktoré pôsobia ako výtvarné pedagogičky na v ŠÚV Ružomberok, je ako aj názov výstavy napovedá, červená farba. Tá podľa východných kultúr okrem iného priťahuje šťastie, ochraňuje pred vplyvom zlých duchov, povzbudzuje a dobíja energiu. „Červená je vášnivá, dynamická, odbojná farba a spomedzi všetkých je najlepšia. Sme obidve ženy červenej. Sme také ako ona vášnivé, dynamické, zodpovedné a rýchle. Samozrejme aj výrazné. Dosť bolo čiernej a sivej, chceme šíriť energiu a radosť zo života. Červená vedie a všetci to rešpektujú,“ približuje pohnútky na použitie tejto farby v dielach Angelika Hrivnáková.

Obrazy Angeliky Hrivnákovej spájajú princípy monotipií , dekalk, informelu s novými výtvarnými grafickými postupmi a tým aj s novými obsahmi, využívajúc fantastičnosť náhodne vzniknutých foriem. Lepí obrazy vedľa seba a na seba, včleňuje a vytvára zo samostatných, nezávisle na seba vzniknutých obrazov montáže, ktoré dotvára kresbou a kaligraficky, aby ich usmernila podľa vlastnej predstavy.

Čierne línie v kombinácii s červenou v obrazoch Andrei Vyoralovej sa menia a rôzne prelínajú, dynamizujú v kompozíciách, čím vzniká neobvyklý rytmus. Červené škvrny – fľaky pripomínajúce kaligrafické znaky. „To evokuje dramatické, konkrétne nepopísateľné príbehy, vyvolávajúce bohatý register asociácií a možností interpretácie obrazu. Citeľný vplyv japonskej a čínskej kaligrafie, ktorá poskytuje výnimočný pocit divákovi, ktorý rozumie znakom. Je to premenlivosť, spontánnosť, jedinečná improvizácia v okamžiku písania,“ opisuje svoju tvorbu Andrea Vyoralová. "Tvorím pocitovo, pracujem s emóciami .Veľmi na mňa vplýva všetko, čo okolo seba prežívam, čo zachytím svojimi zmyslami. Emotívne spracúvam vo svojich prácach prežité, počuté a videné. Dávam význam symbolom, každému ťahu, ktorý má niečo znázorniť. Poväčšine je to energia, túžba, sila, čas. Zaujali ma kaligrafie východných kultúr, pretože sa snažia v pár ťahoch zanechať informáciu v podobe slova, vety, sú robené impulzívne – rovno, bez predkresby – krása ťahu v jeho čistej podobe, preto výrazová čierna a jej ňuansy umocnené červenou ako výrazovým bodom, symbolikou tónu, aj energie,“ dodáva.

Výtvarné diela oboch autoriek je možné vzhliadnuť do 22. februára 2013.

Foto: LKS

Červená farba
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM