Tomáš Batiz Správy

Dušičky sa blížia: Potrebné INFO z mikulášskeho cintorína

Sviatok všetkých svetých sa pomaly blíži. Informácie z centrálneho cintorína, o ktorých by ste určite mali vedieť.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: Potrebné INFO z mikulášskeho cintorína
Zdroj: Dnes24.sk

Pre návštevníkov cintorínov pripravilo mesto a Verejnoprospešné služby mesta Liptovský Mikuláš (VPS) potrebný servis. „Počnúc dneškom realizujeme počas 43. a 44. týždňa zvýšenú frekvenciu vývozu komunálneho odpadu na všetkých cintorínoch, a to až trikrát za sedem dní. Zvýšime počet kontajnerov aj na cintoríne v Liptovskej Ondrašovej. Na najväčšom a centrálnom Vrbickom cintoríne budeme dokonca vyvážať odpad aj 1. novembra, podľa potreby sa budú naši zamestnanci obracať v tento deň aj na cintorínoch v ďalších mestských častiach,“ priblížil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Na Vrbickom cintoríne sú umiestnené aj nádoby na plasty, kde by mali návštevníci cintorína hádzať sviečky a umelé vence. Na hlavnom cintoríne je až 11 kontajnerov na komunálny odpad. Pred sviatkami zintenzívnili zamestnanci VPS aj úpravu hrabaním lístia a kosením trávy pomedzi hroby. Spoločnosť VPS sa stará o 13 pohrebísk a dva cintoríny, kde sa už nepochováva.

Vence zakúpia návštevníci priamo na cintoríne

Zabezpečený je nie len vzhľad a úprava cintorína, pripravené sú aj služby – návštevníci hlavného cintorína si budú môcť aj tento rok v prípade potreby zakúpiť vence či sviečky priamo na cintoríne. „Keďže tieto sviatky sú každoročne spojené s náporom návštevníkov, pripravili sme veľkú ponuku kvetov, kytíc či smútočných vencov, sviečok a iných predmetov, ktorými vzdávame úctu zosnulým. Tieto artikle si ľudia môžu kúpiť v kancelárii Domu smútku na cintoríne vo Vrbici od zajtrajšieho dňa v predĺžených otváracích hodinách od 7:30 do 19:00 hod.,“ informovala Ivana Danková zo správy cintorínov mesta.

Zrušenie hrobu

V rámci predĺžených otváracích hodín kancelárie Domu smútku na Vrbickom cintoríne sa môžu ľudia informovať aj o zaplatení poplatkov za hrobové miesta. „Boli by sme radi, keby návštevu cintorína spojili aj s informovaním sa o tom, či majú uhradené tieto poplatky a podpísané nájomné zmluvy k hrobovým miestam, aby sa predišlo nepríjemnostiam. Často zrušenie hrobového miesta ľudia zisťujú práve na Dušičky a prísť zapáliť sviečku blízkemu na zrušené hrobové miesto nie je pekná skúsenosť, chceme tomu predísť, preto naozaj prosíme ľudí, aby našu kanceláriu neobišli,“ apeluje Ivana Danková.

V informačných vitrínach pri vstupe do Vrbického cintorína je umiestnený orientačný plán pohrebiska a abecedný zoznam pochovaných zosnulých. Do 1. novembra budú ešte zoznam aktualizovať o ďalšie mená.

Mestská polícia dohliadne na dopravu aj zlodejov

V nastávajúcich dňoch mestskí policajti zabezpečia riadenie dopravy a hliadky budú vo zvýšenej miere dozerať na bezpečnosť a dianie na jednotlivých cintorínoch. „Budeme predchádzať krádežiam osobných vecí, vlámačkám do osobných áut, krádežiam vecí z hrobov. Chystáme sa tiež upozorňovať návštevníkov cintorínov, aby venovali zvýšenú pozornosť osobným veciam a aby v autách nenechávali cennosti, vyzývame ich k tomu aj touto cestou,“ povedal náčelník mestskej polície Marián Jančuška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM