Tomáš Batiz Správy

Evanjelický kostol na Tranovského ulici sprístupnili verejnosti: Do kedy bude otvorený?

Evanjelický kostol na Tranovského ulici v Liptovskom Mikuláši, situovaný v historickom centre mesta, v uplynulých dňoch oficiálne sprístupnili návštevníkom.

Ilustračný obrázok k článku Evanjelický kostol na Tranovského ulici sprístupnili verejnosti: Do kedy bude otvorený?
Zdroj: TASR

V Liptovskom Mikuláši ide už o tretiu miestnu sakrálnu pamiatku, ktorá takýmto spôsobom otvára svoje brány pre širokú verejnosť. Všetky sakrálne pamiatky sprístupnené na území mesta – evanjelický kostol, kostol sv. Mikuláša a synagóga budú pre návštevníkov otvorené do 14. septembra.

„Tieto pamiatky prezentujeme nielen formou letákov alebo sprievodcovskou službou, ale návštevníci ich môžu aj priamo zažiť, a to prostredníctvom mobilnej turistickej aplikácie Liptovský Mikuláš," uviedol primátor Ján Blcháč.

Dodal, že radnica zvažuje v blízkom období sprístupniť aj kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom. „V roku 2016 sme v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou otvorili kostol sv. Mikuláša ako najstaršiu sakrálnu stavbu u nás. O rok neskôr sme sprístupnili synagógu, teraz otvoril svoje brány evanjelický kostol. Na budúci rok, keď sa skončia ďalšie rekonštrukčné práce na kostole v Okoličnom, urobíme to isté, pokiaľ bude farnosť súhlasiť," priblížil.

Postavenie evanjelického kostola v Liptovskom Mikuláši umožnil Tolerančný patent Jozefa II. z roku 1781. Na jeho vybudovaní sa v rokoch 1783–1785 podieľali evanjelici z 13 liptovských obcí. Ku kostolu neskôr pribudla fara, evanjelická škola – dnes sídlo galérie, vydavateľstvo Tranoscius a cirkevný dom. Sformovala sa tu evanjelická štvrť, ktorá sa za pôsobenia M. M. Hodžu stala miestom dejinných udalostí, ako bolo založenie prvého celonárodného kultúrneho spolku Tatrín a zostavenie Žiadostí slovenského národa – prvého politického programu Slovákov.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM