Slávka Kellová Rôzne

Exotika vo Vitálišovciach: Párik emu aj malý klokan!

Za exotickými zvieratami už nebudú mať Liptáci ďaleko. V liptovskomikulášskej mestskej časti Vitálišovce totiž vybudovali Minizoo, ktorá poskytne domov aj africkým či austrálskym zvieratám.

Emu austrálske, vzácny druh husí labutích, snežná sova čistej bielej farby, pávy, najrôznejšie druhy bažantov či daniele. Toto všetko čaká na návštevníkov Minizoo v liptovskomi­kulášskej mestskej časti Vitálišovce v športovom areáli Xsport. „Na rozdiel od iných Zoo tu si môžu návštevníci zvieratá aj nakŕmiť alebo zajazdiť si na poníkovi, to ocenia asi najviac deti. Chceli sme vytvoriť podmienky pre zážitkové vzdelávanie, nakoľko aj ja mám deti a už dobre poznajú všetky tunajšie zvieratá,“ približuje svoje pohnútky majiteľ Zoo Martin Timko.

V budúcnosti by mal medzi tunajšie zvieratá pribudnúť aj malý klokan. „Už je na svete, pred pár mesiacmi sa narodil, ešte je pri svojej matke, ale keď trochu podrastie príde k nám,“ hovorí Martin Timko. „Chceli sme tu vytvoriť najmä oddychovú zónu pre rodiny s deťmi, ktoré môžu v Zoo stráviť športovo-oddychový a možno aj vzdelávací deň medzi zvieratami, ktoré bežne v prírode nenájdu. Plánujeme tu vybudovať aj detskú lanovú dráhu, kde sa budú môcť deti dosýtosti vyšantiť,“ dopĺňa.

Liptovské podnebie im vyhovuje[/size][/co­lor]

Napriek tomu, že zvieratá pochádzajú aj z exotických krajín ich výber bol starostlivo zvážený, najmä kvôli tomu, aby vydržali tunajšie chladné zimy. „Určite vydržia. Párik emu je tu už od novembra minulého roka a tohtoročnú tuhú zimu vydržali bez problémov,“ vysvetľuje Timko. "Mali sme s nimi len jeden malý problém pri ich príchode. Preskočili nám ohradu, ktorá viedla od auta a dva dni sme ich naháňali po tunajších kopcoch,“ uzatvára vtipnou príhodou svoje rozprávanie Martin Timko.

zoo
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM