Aktualizované Tomáš Batiz Šport

Fantastická generálka na olympiádu: Vlhová zvíťazila v slalome vo Švajčiarsku!

Petra Vlhová si pripísala druhý triumf v tejto sezóne. V dramatickom závere druhého kola zdolala Američanku Mikaelu Shiffrinovú.

Ilustračný obrázok k článku Fantastická generálka na olympiádu: Vlhová zvíťazila v slalome vo Švajčiarsku!
Zdroj: TASR

Slovenský ženský slalom zažil fantastickú olympijskú generálku, keď v nedeľňajšej súťaži Svetového pohára triumfovala Petra Vlhová. Vo švajčiarskom Lenzerheide navyše svoj úspešný „comeback“ dvanástym miestom slávila Veronika Velez-Zuzulová. Barbara Kantorová nedokončila prvé kolo a prakticky to isté sa v druhej jazde na ceste za jasným víťazstvom prihodilo Američanke Mikaele Shiffrinovej, ktorá s vyše sekundovým medzičasovým náskokom nezvládla príliš priamy nájazd do vertikálneho kurzu v prelome do cieľa a zaregistrovali jej priepastnú stratu.       

Veľká konurentka Shiffrinovej

Petra Vlhová sa vo veku 22 rokov stáva obrovskou hviezdou zjazdového lyžovania, jedinou, ktorá konkuruje fenomenálnej vrstovníčke Shiffrinovej. Slávila svoj štvrtý triumf kariéry a druhý v sezóne, čim pred zimnou olympiádou obkolesila päť sériových triumfov svojej rivalky medzi husto postavenými bránkami. Svoje desiate pódiové umiestnenie síce vyťažila po obrovskej chybe Shiffrinovej tesne pred cieľom druhého kola, ale to nič nemení na Vlhovej štatúte.       

Návrat Velez

Veronika Velez-Zuzulová zvládla svoju prvú súťažnú jazdu v olympijskej sezóne a zároveň možno aj poslednú v prestížnom seriáli. Boli to je prvé ostré preteky od vlaňajšieho marca po tom, ako sa jej návrat po operácii kolena pre bolesti skomplikoval. Nepodaril sa jej síce špičkový výsledok, ale naznačila svoje možnosti a zručnosti, ktoré 33-ročnú poprednú svetovú slalomárku zdobili počas jej takmer dvojdesaťročnicovej kariéry na renomovaných elitných svahoch.       

Preteky odštartovala domáca spolufavoritka Wendy Holdenerová a zdalo sa, že išla priam optimálne. Najmä po tom, ako fenomenálna Shiffrinová s číslom 3 jasne zaostávala. Potom sa však vedúca pretekárka slalomu i celého SP skonsolidovala a svoju jazdu dotiahla do tradičných sólo-parametrov. Vlhová šla so šestkou a tiež jej vyšla skvele úvodná strmina, kde využila snúbiacu sa silu s technikou a aj na druhom medzičase bola ešte pred Shiffrinovou. Potom však akoby stratila šťavu a bez viditeľnej chyby stratila na menej striktných úsekoch jednu slalomovú kategóriu. Zaradila sa na piate miesto, ale horné poradie po nej ešte zafixovala Švédka Frida Hansdotterová, ktorá dosiahla tretí čas (+0,83), Holdenerová mala na 2. mieste stratu (+0,65), Vlhová figurovala na 6. priečke (+1,12). „Zo strminy do roviny som spravila chybu, kde som stratila dosť veľa. Možno som išla príliš agresívne a na tento sneh sa žiadalo trošku pustiť lyže. Všetko je však ešte otvorené,“ povedala Vlhová.

Velez-Zuzulová išla s 15-kou, teda najmenej výhodným žrebovaným číslom. V úvodných extrémne širokých bránkach bolo badať jej neistotu, ale veľmi rýchlo sa so „strmákom“ zžila a jej strata sa nedostala mimo štandard. Postupne sa však prejavil nedostatok pretekárskej praxe i nedotrénovanosť, manko výrazne narástlo (+3,63 s), ale postúpila z 21. pozície, lebo výkonnostne menej zdatné súperky po nej nezvládali rozbíjajúci sa povrch trate, najmä jej náročnú hornú časť. „Polovica trate bola možno až nad moje očakávania. V dolnej časti mi určite chýbali sily a bolo vidieť, že to už bolo trošku trápenie. Pre mňa je aj tak víťazstvo, že som v druhom kole,“uviedla Velez-Zuzulová v cieľových priestoroch.       

Vlhová dupla na plyn

Podobné parametre mala aj Zuzulovej druhá jazda. V hornej časti išla umne, aby na v zatvorenom kurze nevypadla, ale dala oblúkom dôraz a na medzičasoch excelovala. Dole jej potom dochádzal dych, ale išla jasne do vedenia a výrazne sa posunula vpred. Naopak, Vlhová išla na svoje pomery v hornom padáku trochu na istotu, ale po prvých štyroch bránkach riadne dupla na plyn a celkovo na selektívne náročnom svahu predviedla bombastickú jazdu. Išla dokonca o čosi rýchlejšie ako Shiffrinová, ktorá navyše s cca sekundovým náskokom v závere zaváhala a po sérii menej výrazných výkonov v ďalších disciplínach potvrdila, že pred ZOH nie je vo svojej ponovoročnej bezkonkurenčnej fazóne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM