Slávka Kellová Kultúra

Festival OUTDOOROVÝCH filmov: Vyhodnotenie súťaže

Neskutočné príbehy ľudí, neuveriteľné niekedy až nadľudské výkony a poriadna dávka adrenalínu zo sedačky kina. Aj taký bude desiaty ročník festivalu Outdoorových filmov, ktorý sa po minuloročnom úspechu vracia opäť do Liptova.

Ilustračný obrázok k článku Festival OUTDOOROVÝCH filmov: Vyhodnotenie súťaže
Foto: Slávka Kellová

Najprv príďte do Liptovského Hrádku

Všetko to vypukne v Liptovskom Hrádku 8. novembra o 19:00. Séria 26-tich súťažných aj nesúťažných filmov nesie v sebe skutočne silné zážitky, ktoré môžu spôsobiť len príbehy napísané životom. Dychvyrážajúce scény, neskutočné výkony hlavných hrdinov aj kameramanov, ktorí našli v sebe odvahu sprostredkovať divákom tieto silné zážitky. V Liptovskom Hrádku budú festival dopĺňať sprievodné podujatia napr. ukážky horských psov.

Tento rok sa do festivalu zapísalo viac ako 100 filmov zo 16 krajín sveta, ktoré počas troch mesiacov kočujú po Čechách a Slovensku. Mnohé z nich získali vzácne ocenenia na zahraničných festivaloch. Jubilejný desiaty ročník sa organizátori rozhodli osláviť pripomienkou toho najvzácnejšieho, čo sa na festivale odpremietalo. Počas „zastávky“ v Ružomberku diváci spomedzi súťažných filmov uvidia aj nesúťažný film rakúskej produkcie Mount St. Elias, ktorý vyhráva prvé miesta všade tam, kde sa uchádza o priazeň divákov alebo odbornej poroty. „Je to 100-minútový celovečerný film o alpskej 5-tisícovke a následnom zjazde na lyžiach skialpinistickým spôsobom stenou hory, ktorý sa uchádzal dokonca o Oscara. Je to dychvyrážajúce dielo, kde je všetko stopercentné, kamera, hudba, strih, réžia, nehovoriac o športových výkonoch,“ hovorí s nadšením riaditeľ festivalu Jiří Kráčalík. Práve tento film bude otvárať festival v Ružomberku 14. novembra, kde diváci uvidia ďalšiu sériu festivalových filmov.

Vzácny hosť Peter Hámor

Záštitu nad slovenskou časťou festivalu prevzala významná osobnosť tunajšej dokumentárnej tvorby Peter Hámor. Liptovskí diváci ho budú môcť zazrieť pri otváraní festivalu v Ružomberku.

Pavel Barabáš ako horúci kandidát na výhru

Medzi ďalšie z významných slovenských osobností expedičných filmov určite patrí Pavel Barabáš, ktorý sa tento rok o víťazstvo uchádza až tromi snímkami. Jednou z nich je film Príbehy tatranských štítov z roku 2011, kde sú Vysoké Tatry opísané ako akési útočisko a symbol Slovenska.

Dátumy:

Liptovský Hrádok 8. – 11. novembra

Ružomberok 14. – 16. novembra

Vstupenky vyhráva

Dvaja z vás, ktorí sa zapojili do našej súťaže mali možnosť uchádzať sa o dve vstupenky na festival. Tentoraz sa šťastie usmialo na Martinu Pastorovú z Liptovského Mikuláša a Alenu Nemečkovú z Liptovského Ondreja.

Srdečne gratulujeme :)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM