Tomáš Batiz Rôzne

Fotograf Martin z Mikuláša: Snímam hlavne ráno, krajina je fascinujúca! FOTO

Liptovský Mikuláš disponuje viacerými krásnymi prírodnými scenériami, ktoré sú pastvou práve pre krajinkárskych fotografov. Prečítajte si rozhovor s Martinom Sprušanským.

Ilustračný obrázok k článku Fotograf Martin z Mikuláša: Snímam hlavne ráno, krajina je fascinujúca! FOTO
10
Galéria
Foto: Martin Sprušanský

Martin Sprušanský je rodákom z Liptovského Mikuláša. Okrem profesnej práce programátora ekonomických informačných systémov sa venuje aj krajinkárskej fotografii, ktorú považuje za vhodný relax.

“Moja profesná práca je veľmi náročná, a keď som dospel do štádia, keď som potreboval oddych a “vyčistiť” si hlavu, fotografia mi prišla ako vhodný relax. Preto veľmi rád chodím fotiť hlavne ráno, kedy je všetko pokojné, vzduch je po chladnej noci čistý a keď je skvelé svetlo, je krajina fascinujúca,” vysvetlil na úvod.

Liptov ho fascinuje

Podľa Sprušanského má každý krajinkársky fotograf svoje obľúbené mieta, kam sa rád vracia. To sa týka aj úspešného fotografa z Liptova. “Takmer vždy je to prostredie, v ktorom človek žije. Rovnako to platí aj o mne – prežil som celý život na Liptove, ktorý je naozaj plný nádherných scenérií a výhľadov. Za spomenutie určite stoja zátoky Liptovskej Mary, pohľady z Hája či zákutia prekrásnych dolín,” skonštatoval Martin.

Voda aj v topánkach

Zanietenie pri fotení prináša rôzne príhody či drobné nehody. Zaujímavá, ale aj komická situácia sa stala Martinovi. “Stalo sa mi pri fotení na brehu mora, keď som čakal na vlnu správnej dĺžky a tá nie a nie prísť. Všetky končili ďaleko odo mňa. Tak som zobral aparát a prišiel bližšie – presne vo chvíli, keď prišla práve taká dlhá, na ktorú som predtým čakal. Výsledkom bola skvelá fotka, ale aj morská voda v topánkach,” zaspomínal si s úsmevom.

Stretol sa aj s medveďom Okrem zábavných momentov sa fotograf Martin ocitol aj v nebezpečných situáciách, v ktorých sa tak trochu bál aj o svoj život. “Fotil som na čistine a snažil som sa zachytiť čo najviac z toho množstva obrazov, ktoré príroda ponúkala. Nakoniec som sa rozhodol, že ešte urobím „dlhočasovku“, a tak som sa vybral do auta po filtre. Keď som bol skoro pri aute, zrazu som zbadal ako cez čistinku prechádza maco. Bol som od neho možno 100 metrov, ale nebolo mi všetko jedno – videl som ho takto v lese prvýkrát. Maco sa však na mňa iba pozrel a šiel si svojou cestou. Sedel som v aute ešte asi päť minút, kým som sa odvážil ísť po foťák a pre tento deň sa fotenie pre mňa skončilo,” rozpráva Martin.

Fragmenty Islandu

V každom fotografovi drieme túžba fotografovať aj iné, cudzie miesta. Rodák z Liptova sa rozhodol navštíviť Island, vďaka ktorému následne vznikla aj pohľadná výstava fotiek. “Mne sa vždy páčili fotografie z Islandu a chcel som raz túto drsnú krajinu navštíviť. Tento sen sa mi tento rok splnil a strávil som na Islande 12 dní so siedmimi ďalšími fotografmi, počas ktorých sme prešli takmer 3500 km,” uvádza Martin, ktorý ďalej priblížil aj vznik výstavy: “Priniesol som si mnoho záberov, a keď mi Petr Turoň z Liptovského kultúrneho strediska ponúkol možnosť usporiadať výs­tavu, veľmi rád som túto možnosť využil a témou bol práve Island – krajina kontrastov – od lávových polí cez ľadovce, sopky až po zelené lúky a polia."

Výstava v Liptovskom Mikuláši končí 30. novembra 2016, ale začiatkom budúceho roka bude jej repríza v Liptovskom Hrádku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM