Tomáš Batiz Správy

Francúzski študenti navštívili Liptov: Čo tu skúmali?

Skupina študentov spoznávala viaceré minerálne pramene v rámci celého Liptova. Do projektu s názvom Twas sa zapojila jedna slovenská, jedna česká a jedna francúzska stredná škola.

Ilustračný obrázok k článku Francúzski študenti navštívili Liptov: Čo tu skúmali?
Zdroj: TASR

Skupinka 15 francúzskych študentov v sprievode svojich troch pedagógov a nových priateľov zo Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej v Liptovskom Hrádku spoznávala v uplynulých dňoch v rámci medzinárodného projektu Erasmus+ termálne vody a kúpele na Liptove. Počas siedmich dní navštívili Lúčky, Kalameny, Bešeňovú a Liptovský Ján.

„Na Slovensku sa mi najviac páči celková atmosféra, ktorá je veľmi tichá, pokojná s absolútne nádhernou prírodou a srdečnými ľuďmi,“ povedala študentka francúzskej strednej školy Jeana Monneta vo Vic-en-Bigorre Alizée Martinez.

Každé majú svoje špecifiká

Ako doplnil jej spolužiak Adrian Jouve, všetky kúpele a prírodné jazierka s minerálnou vodou, ktoré navštívili, boli niečím výnimočné. „Neviem si vybrať, ktoré sa mi páčili najviac, pretože každé mali svoje špecifiká a pozerali sme sa na ne z rôznych uhlov pohľadu,“ skonštatoval.

Do projektu s názvom Twas sa zapojila jedna slovenská, jedna česká a jedna francúzska stredná škola. Takmer stovka študentov postupne navštívi vybrané kúpele a lokality s minerálnymi prameňmi vo všetkých troch štátoch. Ich úlohou je zbierať vzorky vody a tiež skúmať jej zloženie. „Určili sme si tri základné ciele. Prvým je vedecké skúmanie minerálnej vody. Keďže všetky tri školy sme lesníckeho zamerania, druhým cieľom je štúdium využitia dreva pri zariaďovaní interiéru a exteriéru kúpeľov, ale tiež v každodennom živote. Posledným cieľom je výber jedných kúpeľov na Slovensku, v Česku a vo Francúzsku, výroba propagačných materiálov a ich propagácia aj prostredníctvom internetu,“ ozrejmil koordinátor projektu Francis Gachen.

Bohatý program

Liptáci pripravili pre návštevníkov z ďalekého francúzska bohatý program. Predstavili im najvzácnejšie prírodné a kultúrne pamiatky nielen v regióne. „Navštívili napríklad Oravský Podzámok, Demänovské jaskyne, dvakrát sme boli vo Vysokých Tatrách. Najviac sa im páčila návšteva Rainerovej chaty. Boli sme na Hrebienku či na Štrbskom plese. Videli aj kostol vo Svätom Kríži,“ doplnila Ružena Kučerová z liptovskohrá­dockej lesníckej školy. Už v budúcom týždni vycestujú slovenskí študenti do Českej republiky, v októbri zas do Francúzska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM