Slávka Kellová Kultúra

Francúzsky týždeň sa začal

Týždeň plný Francúzska, francúzskych vôní a chutí je tu. Medzinárodné podujatie, ktoré sa organizuje vo viacerých krajinách Slovenska zavítalo aj do Liptovského Mikuláša. Celý tento týždeň bude teda venovaný francúzskej kultúre, umeniu a gastronómii

S myšlienkou priviesť Francúzsko do Liptovského Mikuláša prišla francúzska lektorka Delphine Krotoff, ktorá v tomto meste žije iba deväť mesiacov: „V Bratislave, v Košiciach aj v Banskej Bystrici sa organizujú takéto francúzske dni a chcela som niečo podobné vyskúšať tu, pretože sa mi to zdá veľmi zaujímavé,“ vysvetľuje svoje pohnútky Delphine.

Priblížiť francúzsku kultúru širokej verejnosti v Liptove jej pomohlo občianske združenie Kustom z Liptovského Mikuláša. „Keďže v Liptovskom Mikuláši až toľko Francúzov nemáme zvolili sme si za hlavnú myšlienku predstavenie francúzskej kultúry,“ hovorí Jozef repaský, PR manažér občianskeho združenia.

V prvý deň mali návštevníci možnosť v jednom z mikulášskych nákupných centier vzhliadnuť prezentáciu a ochutnávku čokolády z juhozápadu Francúzska, na ktorú pozývali verejnosť mímovia Miroslava Kasprzyka. Na jednom mieste lákali pohľady návštevníkov čokolády najrôznejších chutí a farieb. „Máme tu čokoládu zo žihlavy, morských rias s ružami, s mätou alebo fialkami. Čokoláda s prísadou kvetov, najmä fialiek je špecalitou z mesta Toulouse na juhozápade Fracúzska. Sú to skutočné kvety, ktoré sa karamelizujú,“ opisuje zloženie pochúťok Samim Elciler, importér francúzskych čokolád na Slovensko.

Záštitu nad podujatím prevzalo Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku. Vo štvrtok 24. marca do Liptovského Mikuláša zavíta aj delegácia, ktorá sa zúčastní oficiálnej časti týždňového maratónu v Liptovskej Galérii P. M. Bohúňa.

foto: Ľubomír Fotodude Dudik video: Miroslav Ciglian

súvisiaci článok: http://www.mikulas24.sk/news.php?…

Francúzsky týždeň sa začal
1
Galéria
FT
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM