Slávka Kellová Kultúra

Galéria opäť otvorená

Uplynulé dni bola Liptovská Galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši zatvorená z dôvodu rekonštrukcie hygienických zariadení. Prostredníctvom medzinárodného projektu sa ich podarilo zrekonštruovať spoločne s knižnicou. Dnes už sú výstavné m

Do medzinárodného projektu Peter Michal Bohúň – maliar, ktorý nás spája sa spoločne s mikulášskou galériou zapojilo múzeum v poľskom meste Bielsku-Biale. Projekt je určený pre všetky typy základných a stredných škôl. Na základe 10 pracovných listov, ktoré predstavujú diela slovenského maliara, môžu učitelia pracovať so žiakmi nielen na hodinách výtvarnej výchovy.

Na tento projekt sa Liptovskej galérii podarilo získať viac ako 42 000 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V rámci projektu sa budú v galérii realizovať tvorivé dielne pre účastníkov projektu a žiakov základných a stredných škôl, „ktorým potrebujeme pripraviť príjemné tvorivé prostredie“ hovorí kultúrno-výchovná pracovníčka Liptovskej galérie Alida Hižnayová. Spomínané sprostriedky preto využili aj na rekonštrukciu knižnice a hygienických zariadení.

Ako prvá rekonštrukciou prešla knižnica a zároveň ateliér, kde sa budú uskutočňovať tvorivé dielne. Položila sa nová podlaha a vytvoril sa väčší úložný priestor pre knihy a výtvarnícky materiál. V galérii je totiž uložených takmer 10 000 kusov knižných titulov. Deťom v rámci výchovnej činnosti už dnes slúži moderná elektronika, interiérové doplnky a nábytok. Hygienické zaradenia vyžadovali nevyhnutnú rekonštrukciu: „Peniaze sme na to bohužiaľ nemali a tak sme radi, že sme na opravu mohli využiť tieto prostriedky,“ konštatuje s úsmevom Alida Hižnayová.

V priebehu marca a apríla tohto roka zmenami prejde aj výstavná sieň 19. storočia so stálou expozíciou diel Petra Michala Bohúňa, kde sa bude meniť zastarané osvetlenie a inštalačné prvky. V týchto priestoroch budú počas mesiacov máj a jún 2011 inštalované práce detí, ktoré sa zapoja do medzinárodného projektu. Po ukončení výstavy chce galéria niektoré z týchto prác na tému Petra Michala Bohúňa ponechať v stálej expozícii. Návštevníci sa môžu tešiť aj na nové diela mikulášskeho umelca, ktoré pribudnú k 32 súčasne vystaveným dielam.

Viac o projekte P. M. Bohúň – maliar, ktorý nás spája: http://www.mikulas24.sk/news.php?…

galeria_rekonstrukcia
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM