Andrea Mesarčíková Rôzne

Grécki školáci sa zoznámia s krásami Liptova

Odmenou za dobré známky a vynikajúce študijné výsledky je pre dvadsať detí z gréckej Kalamarie osemdňový výmenný pobyt v Liptovskom Mikuláši.

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč deťom počas privítania predstavil históriu i súčasnosť metropoly Liptova. „Zmluvu o partnerstve uzatvorilo naše mesto s Kalamariou už pred viac ako 20 rokmi. Pevne verím, že dobré vzťahy s gréckym partnerským mestom budú pretrvávať a rozvíjať sa, pretože Kalamaria i Liptovský Mikuláš si majú navzájom čo ponúknuť,“ skonštatoval Blcháč.
Počas diskusie s liptovskomi­kulášskym primátorom gréckych 12 až 15-ročných žiakov najviac zaujímali politické a ekonomické pomery v krajine. „Chcem poďakovať za nás všetkých, že ste nás takto milo privítali. Páči sa nám vaša krajina, určite sa sem ja osobne ešte budem chcieť vrátiť. Máte mnoho zelene, to sa u nás vidieť nedá. Vidno, že vaše mesto žije aj z turizmu a návštevnosti, pretože má naozaj čo ponúknuť,“ poďakoval za prijatie u primátora Liptovského Mikuláša 13-ročný Grigoris Grivas.
S najlepšími kalamarijskými žiakmi zavítal do Liptova aj poslanec partnerského mesta Anastasios Afentulidis, ktorý bol pred dvoma desiatkami rokov pri podpise zmluvy o partnerstve medzi Liptovským Mikulášom a Kalamariou. „Som šťastný, že som sa sem vrátil. Mesto a jeho okolie som si priam zamiloval. Je to jedno z najkrajších a najpríjemnejších miest na žitie. Teším sa zo záujmu primátora rozširovať družbu medzi našimi mestami a veľmi si to vážim,“ dodal Afentulidis.
Tridsať detí z Liptovského Mikuláša odcestuje v rámci výmenného pobytu už v sobotu 10. júla na trinásťdňový pobyt do medzinárodného tábora Kaliva – Chalkidiki.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM