Slávka Kellová Rôzne

Hasiči oslavovali sv. Floriána

S jednodňovým predstihom oslávil v utorok 3. mája liptovskomikulášsky hasičský a záchranný zbor deň svojho patróna sv. Floriána. Preventívno-výchovnou formou priblížili najmä tým najmenším divákom svoju činnosť a zručnosti.

Počas asi troch hodín mali diváci na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši možnosť nazrieť na prácu hasičov. Cvične zrekonštruovali divákom evakuáciu ľudí z „horiaceho“ domu pomocou výškovej a horolezeckej techniky a kondične sa predviedli aj pri ukážkach hasičského športu. Sen stať sa nachvíľu hasičom sa splnil najmä tým najmenším, ktorí sa mohli dosýta „vyšantiť“ s technikou, ktorou hasiči denne zachraňujú ľudské životy.

Za prvý štvrťrok roka 2011 zasahovali mikulášski hasiči pri 135 prípadoch. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2010 počet požiarov stúpol o 45 prípadov. Pri zásahoch sa jednotkám hasičského a záchranného zboru podarilo uchrániť majetok v hodnote takmer 1 300 000 eur. Najčastejšie požiare zapríčiňovalo vypaľovanie suchých porastov, ktorých počet stúpol v tomto roku o 22 prípadov. Celkový počet výjazdov mikulášskych hasičov sa v prvom štvrťroku vyšplhal na číslo 202.

Každý mesiac museli hasiči zasahovať aj pri vážnych požiaroch. Začiatkom januára 2011 vzbĺkla rekreačná chata v Bobroveckej Vápenici pri Liptovskom Mikuláši. Príčinou požiaru bola pravdepodobne technická porucha na komínovom telese alebo teplovzdušných prieduchoch. Škody na majetku boli vyčíslené na viac ako 66 000 eur. V pamäti majiteľa ostane aj požiar rekreačnej drevenej chalupy v rekonštrukcii v obci Vyšná Boca koncom februára 2011. Z dodnes nezistených príčin prišiel majiteľ počas niekoľkých hodín o viac ako 116 000 eur. Zásahy v zimnom období navyše sťažujú hasičom mínusové teploty, kedy zamŕza nielen používaná technika. Zásahy mikulášskych hasičov v tomto roku prekročili aj hranice regiónu. Len prednedávnom pomáhali kolegom z Banskej Bystrice pri hasení niekoľkodňového požiaru na Starých horách.

Hasičský a záchranný zbor v Liptovskom Mikuláši sa celoročne venuje aj preventívno-výchovným akciám. Počas mája 2011 budú dvere liptovskomiku­lášskych hasičských staníc otvorené pre širokú verejnosť a počas roka nebudú chýbať ani na Dni detí, počas Bambiriády, na súťažiach v Centre voľného času či v Múzeu liptovskej dediny. Zlomovým obdobím by mala byť pre mikulášskych hasičov jeseň tohto roka, kedy sa rozhodne o dlho očakávanej rekonštrukcii hasičskej stanice z prostriedkov Európskej únie.

foto: skk video: Rudy Dorniak

Hasiči oslavovali sv. Floriána
1
Galéria
hasici_florian
43
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM