Tomáš Batiz Správy

Hasiči slávnostne otvorili novú zrekonštruovanú stanicu: FOTO priamo z miesta

Liptovskomikulášski hasiči sa tešia z novej zrekonštruovanej hasičskej stanice. I keď ju už dlhší čas využívajú, slávnostne ju otvorili až začiatkom decembra.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči slávnostne otvorili novú zrekonštruovanú stanicu: FOTO priamo z miesta
8
Galéria
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej projekt rekonštrukcie starej budovy a prístavby novej časti hasičskej stanice skvalitnil technické, informačné, administratívne a sociálne zázemie. „Tiež má prispieť k zvýšeniu akcieschopnosti hasičov tak, aby boli na nepretržitú ochranu ľudských životov a ich majetku náležite pripravení a nestresovaní pri svojej náročnej práci už pracovným prostredím,“ upozornila.

Veľkou výhodou rekonštrukcie je spojenie hasičskej stanice a okresného riaditeľstva, ktoré v minulosti sídlilo na Námestí osloboditeľov v centre mesta. „Je obdivuhodné, že mikulášski hasiči dokázali svoju prácu vykonávať na tak vysokej úrovni v naozaj zlých pracovných podmienkach, ktoré boli v starej stanici,“ podotkla Krajčiová.

Po dlhom čase s novou stanicou

Hasiči sú pevnou súčasťou mesta Liptovský Mikuláš od roku 1984, keď bol po najväčšom požiari v meste, ktorý zničil viac ako 400 domov, založený dobrovoľný hasičský zbor. Odvtedy sa niekoľkokrát sťahovali a sídlili v prenajatých, nevyhovujúcich priestoroch. Po niekoľkých pokusoch a získaní financií na rekonštrukciu uspeli s projektom v roku 2013 a z Regionálneho operačného programu Európskej únie získali nenávratný finančný príspevok.

„Keď som naposledy na prednáške deťom v škole ukazovala obrázky hasičov z minulosti, keď chodili k požiarom so striekačkou ťahanou koňmi, smiali sa a nechceli tomu veriť. Tak nejako ani my stále nemôžeme uveriť, že po takom dlhom čase a rôznych peripetiách máme konečne novú hasičskú stanicu, akú si náročná práca hasičov vyžaduje,“ dodala riaditeľka OR HaZZ v Liptovskom Mikuláši.

Celkové náklady na projektové práce predstavovali 113.600 eur, náklady na stavebné práce 1,48 milióna eur a náklady na vybavenie stanice 60.000 eur. Rekonštrukčné práce trvali približne sedem mesiacov.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM