Slávka Kellová Kultúra Kultúra

Historický medzník: V Mikuláši vznikla prvá verejná knižnica

Prvý novembrový deň sa do slovenskej histórie zapísal aj ako deň otvorenia prvej verejnej knižnice, ktorá vznikla v roku 1829 práve v Liptovskom Mikuláši. Jej zakladateľom je Gašpar Fejérpataky-Belopotocký, po ktorom nesie aj meno.

Ilustračný obrázok k článku Historický medzník: V Mikuláši vznikla prvá verejná knižnica
Foto: Monika Földešiová

Liptovský Mikuláš bol v prvej polovici 19. storočia centrom národného, kultúrneho a hospodárskeho života. Zakladateľom prvej verejnej knižnice sa stal sprvoti chudobný zeman z Paludze Gašpar Fejérpataky-Belopotocký, ktorého životné okolnosti prinútili robiť knihára v Liptovskom Sv. Mikuláši. Pracoval ako kníhkupec a dokonca sa mu darilo svoju sieť predajcov postupne rozširovať po celom území Slovenska. Zo začiatku túto prácu bral ako svoj ťažký údel, no postupne si mladý Gašpar uvedomil silu knihy, jej vplyv na vzdelanosť a vplyv vzdelanosti obyčajného ľudu na ich každodenný život.

Jeho túžba po vzdelávaní obyvateľov bola taká silná, že zriadil pre tunajší ľud verejnú knižnicu, Slovenskú požičovaciu bibliotéku, a za vlastné prostriedky, 500 zlatých, do nej zakúpil české a slovenské knihy. Hoci knižnica vo svojej prvej ére fungovala len 14 rokov do roku 1842, bol to skutočne výnimočný počin v našich dejinách.

Samozrejmosťou sa stali verejné knižnice po prvej svetovej vojne. Liptovskomikulášska knižnica bola obnovená v októbri 1925. V priebehu rokov mala rôzne názvy, rôznych zriaďovateľov, rôzne kompetencie, ale vždy jediné poslanie – prostredníctvom knihy a tlačeného slova šíriť vzdelanosť a kultúru.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM