Tomáš Batiz Správy

Hlodavcom v Mikuláši odzvonilo: Poznáme termín jesennej deratizácie

Deratizáciu verejných priestranstiev a objektov vo svojej správe má na starosti radnica. Povinnosti ale majú aj právnické a fyzické osoby.

Ilustračný obrázok k článku Hlodavcom v Mikuláši odzvonilo: Poznáme termín jesennej deratizácie
Zdroj: TASR

V termíne od 1. októbra do 15. novembra je povinnosť vykonať jesennú deratizáciu. Mesto Liptovský Mikuláš na ňu vyzýva občanov, právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov, ktorí pôsobia na území mesta.

Deratizáciu je povinné vykonať v budovách, objektoch, priestoroch a teplovodných potrubiach v ich vlastníctve, resp. v správe. „Upozorňujeme, že správcovia bytového fondu sú povinní popri deratizácii bytových domov zabezpečiť aj deratizáciu kanalizačných prípojok k bytovým domom. Chovatelia zvierat sú povinní v objektoch slúžiacich na umiestnenie zvierat vykonávať deratizáciu dvakrát ročne, v jarnom a jesennom období,“ upozornila Lenka Jurečková z mestského úradu.

Zabezpečí radnica

Deratizáciu verejných priestranstiev a objektov vo svojej správe zabezpečí aj radnica. „Úspešnosť potláčania výskytu nežiaducich hlodavcov závisí od koordinovaných celoplošných a pravidelných deratizačných zásahov. Celoplošný synchrónny výkon deratizácie na čo najväčšom území má zabezpečiť efektívnu likvidáciu škodcov a zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených,“ vysvetlila Lenka Jurečková.

Pomoc ľudí

Pri ochrannej deratizácii môžu pomôcť aj ostatní obyvatelia. „Pomôžu, keď nebudú vytvárať zdroje potravy potkanom vylievaním zvyškov jedál do toaliet, vyhadzovať potraviny na dvory a skladovať ich v pivniciach a na balkónoch. Vhodné je tiež nevytvárať skládky domového odpadu v spoločných priestoroch, v okolí budov a smetných kontajnerov, nekŕmiť domáce zvieratá ako sú psy a mačky na voľných priestranstvách, v okolí obytných blokov, pivniciach a suterénoch budov,“ vymenovala.

Vykonanie deratizácie kontroluje mesto Liptovský Mikuláš. V zmysle zákona o obecnom zriadení hrozí právnickým osobám, ktoré nebudú rešpektovať tieto povinnosti, pokuta do 6638 eur, fyzickým osobám do 33 eur.

K podporným aktivitám patrí aj zákaz kŕmiť mestské holuby. Nevyhnutné je mať okienka a vetracie otvory v obytných domoch a v ostatných budovách zabezpečené ochranným sieťkami, zatvárať vchodové dvere, upchávať nefunkčné diery v suterénnych priestoroch, v miestach inžinierskych sietí a dilatácií, udržiavať poriadok a čistotu v okolí objektov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM