Tomáš Batiz Správy

Hodnotenie spokojnosti s pôrodnicami na Slovensku: Mikulášska na špici!

Mamičky i odborníci hodnotili pôrodnice na Slovensku za minulý rok. Medzi silnou konkurenciou sa nestratila ani naša mikulášska nemocnica. Ako dopadla v hodnotení?

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie spokojnosti s pôrodnicami na Slovensku: Mikulášska na špici!
Zdroj: regionálny štáb TV JOJ

Prvé miesta v rebríčku spokojnosti obsadili v jednotlivých kategóriách Univerzitná nemocnica Martin, Fakultná nemocnica Trenčín, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši a Sanatórium Koch v Bratislave. Jednotlivé kategórie predstavujú úrovne neonatologickej starostlivosti.

Výsledky vyplývajú z internetového hodnotenia Sprievodca pôrodnicami. Celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí – expertného hodnotenia, hodnotenia služieb a hodnotenia mamičiek. Na webe hlasovalo 3134 žien, odborné parametre kvality pôrodníc vypracoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI) spolu so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou.

V úrovni II (intenzívna starostlivosť) sa na prvom mieste umiestnila Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši.

„Do perinatologických centier prichádzajú ženy s hroziacim predčasným pôrodom do 28. týždňa tehotenstva s predpokladanou hmotnosťou novorodenca pod 1250 gramov. Tieto centrá sú zastrešené špeciálne vyškoleným personálom a vybavené zariadením najvyššej úrovne,“ vysvetlila Silvia Hnilicová z HPI.

Systém novorodeneckej starostlivosti rozoznáva aj ďalšie nižšie úrovne starostlivosti, ktoré sa určujú podľa vybavenosti. Ide o úrovne III, II a I. Na Slovensku minulý rok fungovalo 54 pôrodníc, narodilo sa v nich viac ako 55.000 detí. V priemere je to viac ako 1000 pôrodov na jednu pôrodnicu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM