Slávka Kellová Rôzne

Hodnotili prvých sto dní v úrade

Uplynulo 100 dní od nástupu nového vedenia v Liptovskom Mikuláši. Na stole ich čakal neschválený mestský rozpočet na rok 2011 a nedoriešené skládkovanie v meste.

Vlastníci pozemkov pod skládkou na Veternej Porube zamedzili prístup mesta na ich pozemky 30. decembra 2010. Nastalo obdobie 2,5 mesačného vyjedávania medzi vlastníkmi pozemkov a mestom, výsledkom ktorého je uzatvorenie pre mesto menej výhodnej nájomnej zmluvy do 31. októbra 2014. „Teraz nás čakajú rokovania s Ministerstvom životného prostredia a vzdelávacie procesy. Budeme sa snažiť nájsť technológiu, ktorá bude cenovo prístupná a zrealizovateľná od 1. novembra 2014,“ zhodnotil priebeh prvých 100 sto dní a najbližšie aktivity v úrade primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Ťažkým orieškom bolo po nástupe nového vedenia tiež schvaľovanie mestského rozpočtu. Podľa slov prednostky mestského úradu Anny Rašiovej je výsledkom po započítaní príjmových a výdavkových finančných operácií v roku 2010 prebytok v mestskom rozpočte viac ako 533 000 eur. Uvedený prebytok predstavuje rozdiel príjmov a výdavkov, uskutočnených na účte mesta do konca decembra 2010. Uvedený stav hospodárenia však nehovorí o záväzkoch, ktoré v minulom vznikli, ale neboli uhradené. „Tieto záväzky v celkovej sume viac ako 1 000 000 eur prevyšovali disponibilné finančné prostriedky ku koncu roku o zhruba 380 000 eur. V celkovej sume sú zahrnuté neuhradené faktúry a platobné poukazy, záväzky voči VPS a SAD,“ vysvetľuje Anna Rašiová.

Na jedného občana tak výška úverovej zadlženosti mesta ku koncu decembra 2010 predstavuje po pripočítaní všetkých záväzkov čiastku viac ako 560 eur. Zadlženosť mesta tak oproti roku 2009 vzrástla o 27,8%.

Schodok bežného rozpočtu za rok 2010 vo výške takmer 785 000 eur dokumentuje podľa slov Alexandra Slafkovského rozhodnutie bývalého vedenia používať príjmy z predaja majetku aj na výdavky, ktoré nesúviseli s rozvojom mesta: „Tie v konečnom dôsledku zhoršili celkovú hotovostnú situáciu mesta,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša. „Výdavky mesta boli celkovo nastavené nadštandardne, nad možnosti, ktorými mesto mohlo disponovať. Nepriaznivú situáciu s okamžitou platobnou schopnosťou mesta bývalé vedenie riešilo pre samosprávy neštandardným spôsobom, čerpaním kontokorentného úveru, či predlžovaním splatnosti faktúr dodávateľov aj o niekoľko týždňov či mesiacov,“ dopĺňa Anna Rašiová.

Prvých sto dní sa tak v Liptovskom Mikuláši nieslo v znamení šetrenia. Doposiaľ sa mestu podarilo ušetriť zhruba 125 000 eur znížením stavu zamestnancov na mestskom úrade o 13%, znížením bežných výdavkov na upratovacie služby, pracovnú zdravotnú službu či zvýšením niektorých verejných služieb. Prehodnocovali sa zmluvy s dodávateľmi a ďalšie šetrenie sa plánuje zavedením elektronických aukcií.

V tomto roku sa úspešne ukončili rekonštrukcie dvoch základných škôl v Liptovskom Mikuláši z prostriedkov Európskej únie. V súčasnosti končí rekonštrukcia školy Márie Rázusovej Martákovej z Regionálneho operačného programu. „Doriešiť musíme ešte rekonštrukciu školy na Demänovskej ceste, ktorá mala byť dokončená 31. decembra 2010. Ešte dnes tu však treba dokončiť asi 10% z celkovej stavby. Verím, že straty zhruba 300 000 eur ako neoprávnené náklady sa nám podarí skresať na 40 – 50 000 eur,“ hovorí viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.

V tomto roku asi 2,6 milióna „európskych“ peňazí pôjde na projekt zvýšenia kvality separovaného odpadu v meste. „Ešte v minulom roku začalo verejné obstarávanie. Dnes rokujeme s agentúrami, ktoré majú na starosti verejné obstarávanie a tiež s menežmentom projektu o tom ako ďalej,“ vymenúva ďalšie kroky Jozef Repaský. Od septembra tohto roka by sa malo začať s realizáciou oživenia centrálnej mestskej zóny za asi 1,6 milióna eur.

Zaostávať nebude v tomto roku ani kultúra. Napriek oklieštenému rozpočtu obyvatelia Liptovského Mikuláša neprídu o Stoličné dni, Mikulášske leto, tradičný jarmok či Mosty Gesharim. V septembri nás čakajú tiež veľké oslavy výročia narodenia Michala Miloslava Hodžu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM