Michal Paška Krimi

Horskí záchranári majú za sebou rušnú sobotu

Poľská turistka po uštipnutí hmyzom dostala silnú alergickú reakciu, Slovenka skolabovala. Český turista dostal epileptický záchvat a počas soboty nechýbali ani pády z kolobežky.

Niekoľko zásahov absolvovali počas prvej augustovej soboty v našich horách príslušníci Horskej záchrannej služby.

Spolu s leteckými záchranármi pomáhali poľskej turistke, ktorá po uštipnutí hmyzom dostala silnú alergickú reakciu. Bolo u nej podozrenie na následný anafylaktický šok. „Turistka sa v tom čase nachádzala na turistickom chodníku smerom do Sedielka. Po prílete Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby s lekárom Horskej záchrannej služby bola pacientka ošetrená a transportovaná do nemocnice v Poprade,“ informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

Krátko po tomto zásahu pomáhali 54-ročnej slovenskej turistke. O pomoc požiadal personál Chaty pri Zelenom plese. Pre vyčerpanosť a pravdepodobne vysoký krvný tlak sa turistke spravilo nevoľno a skolabovala. Horskí záchranári požiadali o pomoc Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá pacientku vyzdvihla a po ošetrení transportovala do popradskej nemocnice.

Pomoc horských záchranárov potrebovala na Tatranskej magistrále v smere zo Štrbského na Popradské pleso aj 58-ročná turistka z Holandska. „Poranila si nohu a nebola schopná samostatnej chôdze. Horskí záchranári ju ošetrili a na nosidlách transportovali na Štrbské pleso, kde ju odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci,“ informovala Horská záchranná služba.

V tom istom čase štyria záchranári Horskej záchrannej služby boli vyslaní na pomoc českému turistovi. Neďaleko Obrovského vodopádu Studeného potoka dostal epileptický záchvat. Záchranári ho stabilizovali, na nosidlách transportovali na Hrebienok, kde ho odovzdali Rýchlej zdravotníckej pomoci.

Pomoc Horskej záchrannej služby potrebovalo aj dievčatko. To nezvládlo z Hrebienka do Starého Smokovca jazdu na kolobežke a poranilo si rameno.

Z kolobežky spadol na ceste z Hrebienka do Starého Smokovca aj 26-ročný slovenský mladík. „Tržnú ranu na čele a poranenú ruku mu horskí záchranári na mieste ošetrili. Potom ho transportovali k domu Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci, kde ho odovzdali privolanej Rýchlej zdravotníckej pomoci,“ informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

foto: HZS

hzs
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM