Tomáš Batiz Správy

Inovácia v liptovskej knižnici: Detskí čitatelia sa môžu tešiť z nových priestorov

V podkroví Liptovskej knižnice Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši vybudovali moderné zázemie pre najmladších čitateľov.

Ilustračný obrázok k článku Inovácia v liptovskej knižnici: Detskí čitatelia sa môžu tešiť z nových priestorov
Zdroj: TASR

V knižnici vzniklo oddelenie detskej literatúry, kútik pre najmenších aj zóna hier a oddychu. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Liptovská knižnica funguje už 190 rokov a je prvou verejnou knižnicou na Slovensku. V roku 1829 ju otvoril liptovskomikulášsky zeman, knihár a kníhkupec Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. Doposiaľ však v priestoroch knižnice chýbalo miesto venované najmenším čitateľom.

„Jediný voľný priestor bol pod strechou, na pôjde. Preto sa pristúpilo k jeho rekonštrukcii. Zo starého pôjda sa stalo celkom príjemné podkrovie, v ktorom našiel svoje útočisko úsek literatúry pre deti,“ povedala riaditeľka Liptovskej knižnice Marcela Feriančeková.

V novom šate nie je len priestor, ale aj celkové vybavenie podkrovia. Pribudli regály, výpožičný pult, stoly, stoličky či kreslá. Novinkou je vytvorenie kútika pre najmenšie deti a oddychovo-hernej časti. „Snažíme sa priviesť deti k čítaniu, ponúknuť im správnu knihu v pravý čas, ale musíme k tomu aj vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú cítiť dobre, uvoľnene, kde budú rady tráviť svoj čas, chodiť za knihami, čítaním, štúdiom, ale aj za oddychom a hrou,“ dodala riaditeľka knižnice.

Nové zariadenie úseku detskej literatúry v celkovej investícii viac ako 40.000 eur bolo financované v rámci projektu Knižnica v podkroví z Fondu na podporu umenia. ŽSK sa podieľal na spolufinancovaní vo výške takmer 2500 eur. Rekonštrukciu podkrovia a výmenu strechy v roku 2018 v celkovej investícii 188.000 eur rovnako financoval ŽSK.

Detskí čitatelia tvoria viac ako tretinu registrovaných používateľov knižnice. „Od začiatku sa snažíme vytvárať kraj priateľský k rodinám a v tomto duchu prispôsobujeme aj naše aktivity v kultúrnych inštitúciách. Pred rokom v septembri sme vo všetkých piatich župných knižniciach zaviedli rodinné preukazy, ktoré dnes využíva už takmer 2300 čitateľov. Zvýhodnené rodinné vstupné sa dá uplatniť aj v našich múzeách. Rovnako sa snažíme prispôsobovať prostredie krajských inštitúcií budovaním detských kútikov a oddychových zón pre najmenších,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého je verejnou regionálnou knižnicou pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Čitatelia tu nájdu beletriu pre dospelých, hudobné dokumenty a verejný internet. V budove sídlia sklady a depozity, akvizícia a katalogizácia, bibliografia a knihárska dielňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM