Martin Grendel Rôzne

Inštalujú búdky pre ohrozené druhy vtákov

Jarné obdobie sa postupne pre mnohé druhy vtáctva prehupne do času hniezdenia a výchovy mláďat. Mnohé vtáčie druhy využívajú na hniezdenie dutiny stromov, v dôsledku čoho sa aj stávajú ohrozenými.

Úbytok starých stromov a hniezdnych možností nahrádzajú ornitológovia vykladaním hniezdnych búdok a polobúdok. Začiatkom roka 2011 ich bolo v spolupráci s dobrovoľníkmi po celom Slovensku vyložených niekoľko stoviek.

Intenzívne využívanie lesov a krajiny zapríčiňuje podľa ornitológov nedostatok starých stromov s vhodnými dutinami pre hniezdenie vtákov nazývaných ako dutinové hniezdiče, ktoré obsádzajú dutiny vytesané ďatľami. Ďatle si vytvárajú dutiny do stromov a využívajú ich na hniezdenie len raz. Nasledovný rok sú potom tieto dutiny obsadené menšími spevavcami, ale aj sovami a väčšími druhmi vtákov.

„Alarmujúcim je nielen úbytok hniezdnych možností, ktoré nahrádzame vykladaním búdok pre ohrozené druhy, ale aj zmena prírodného prostredia a často až jeho deštrukcia. Stratou hniezdneho alebo potravného biotopu dochádza k rapídnemu úbytku početnosti vtáctva,“ uviedol riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko Miroslav Demko. Typickým príkladom je podľa jeho slov krakľa belasá, ktorá v minulosti patrila medzi bežné druhy a posledné roky hrozí jej vyhynutie na Slovensku. Medzi vyhynutím ohrozované vtáky patrí aj sokol kobcovitý.

Do začiatku hniezdnej sezóny v roku 2011 ornitológovia inštalovali viac ako 100 búdok pre sokola kobcovitého v južných oblastiach Slovenska, 20 búdok pre krakľu belasú v chránenom vtáčom území Medzibodrožie. V Prešovskom a Žilinskom kraji vyložili 62 väčších búdok pre sovy dlhochvosté, pôtiky a kuvičky na Kysuciach, Orave, Liptove a 262 menších pre spevavce ako žltochvosty hôrne, mucháriky bielokrké a celý rad ďalších spevavcov.

zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM