Rôzne

Jana Eviaková patrí na Liptove medzi uznávané fotografky, ktoré sa prioritn

Ilustračný obrázok k článku Jana Eviaková patrí na Liptove medzi uznávané fotografky, ktoré sa
prioritn
Zdroj: Dnes24.sk

Jana Eviaková patrí na Liptove medzi uznávané fotografky, ktoré sa prioritne zameriavajú na deti a rodinu.

Zo zábavy skutočná láska

S fotením začala len tak zo zábavy ešte pred rokmi, keď žila v Anglicku. Všetko sa to zmenilo až po narodení prvej dcéry. “Skutočná láska k foteniu prišla až po narodení mojej prvej dcéry Elly, kedy som chela zachytiť všetko dôležité z jej detstva. Teraz mám foťák stále pri sebe a fotím všetko, čo má emóciu,” vysvetľuje Eviaková.

Práve jej pohľad a zmysel rodiny jej pomohol vybrať ten správny smer vo fotografii. “Som predovšetkým mama a nakoľko je u mňa rodina na prvom ieste, tak automacisky som inklinovala práve k rodinnej fotografii a portrétom bábätiek a detí, keďže som rozumela, aké cenné tieto zábery sú práve pre rodičov,” skonštatovala.

Foto: Jana Eviaková

Radšej vonku

Viacero záberov vzniká priamo v exterieri, takéto fotenie preferuje aj Jana. Ako vysvetľuje, z takýchto fotiek ide väčšia energia.

“Pre mňa je to určite exterier. Vždy vymýšľam nové lokality a som rada, keď ľudia navrhnú miesta, na ktorých som ešte nebola. Väčšinou z fotiek ide energia, hlavne na tých, kde sú deti, pretože práve takýto druh fotografie ťa inšpiruje,” rozpráva Eviaková.

“Liptov je nádherný región. Máme tu všetko – hory, lesy, polia, lúky a pláže. Milujem rôznorodosť, ktorú práve táto oblasť ponúka.”

“Liptovský Mikuláš má svoje fotogenické čaro. Síce som ešte niekdy neokúsila krajinkársku fotografiu, ale videla som množstvo krásnych záberov nášho mesta a jeho zákutí.”

Manželov názor si vypočuje

 V rodine Eviakovcov niekedy príde k zaujímavým, ale aj komickým momentom. Dôvod je jasný. Tak ako Jana, tak aj jej manžel Tomáš sa venuje fotografii. “Tomáš je skvelý manžel, ale aj kritik. Rada si vypočujem jeho názor, aj keď sa niekedy od toho môjho líši. Fotím svojim štýlom, ktorý sa niekomu páči a niekomu zas nie. Je to ten istý prípad, ako keď má niekto rád kávu s cukrom a niekto bez,” s úsmevom dodala.

FOTO: Deti očami fotografky Jany
6
Galéria
Foto: Jana Eviaková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM