Slávka Kellová Šach

Je dobojované

Posledný deň Detského šachového festivalu krajín V4 je za nami. Sedem dní šachového zápolenia prinieslo opätovne najlepšie výsledky pre Sankt Peterburg. Naprázdno však neobišli ani účastníci z Osuského či usporiadateľská Liptovská šachová škola z Lip

Vyvrcholenie súťaže družstiev bolo veľmi dramatické vďaka súboju medzi Sankt Peterburgom a Osuským. Sankt Peterburg vyhral svoj posledný zápas 4:0 a ŠK Osuské zaváhalo v partii Rožárová – Galovičová. Družstvu zo Sankt Peterburgu sa tak v zostave Nedostup, Andriyanov, Puzko a Chuprova podarilo obhájiť vlaňajšie prvenstvo. Paradoxná situácia nastala na 3. mieste, kde sa spoločne ocitli družstvá Liptovskej šachovej školy a Barcza Gedeon Budapešť, ktoré uhrali zhodne všetky vyhlásené kritériá.

Najlepšie individuálne výsledky v súťaži na jednotlivých šachovniciach:

  1. šachovnica – Martin Pagerka (ŠK Osuské) 7,5 bodu
  2. šachovnica – Tibor Čajka (ŠK Osuské) 7
  3. šachovnica – Danila Puzko (Sankt Peterburg) 6,5
  4. šachovnica – Irina Čuprová (Sankt Peterburg) 7,5

V kruhovom turnaji posledné kolo zrušilo všetky predstavy o nebojovaní. Až 106 ťahov potreboval ruský hráč IM Kirejev proti Karolíne Olšarovej a zo štvrtej priečky sa posunul na 3. miesto. Doteraz vedúci Marián Kantorík remizoval, čím obsadil 2. miesto a bojovný Juraj Druska sa víťazstvom posunul na 1. miesto. Za najpútavejšie súboje boli vyhlásené partie Barski – Druska, Jacko – Lachová a Olšarová – Motyčáková.

Konečné poradie:

  1. Juraj Druska (Liptovská šachová škola) 6,5 bodu
  2. Marián Kantorík (TJ Inbest Dunajov) 6,5
  3. Kireev Aleksei (Rusko) 6

    V OPENe si vedúca trojica František Jablonický (ŠK Dunajská Streda), Pavel Rakús (MSA Dolní Benešov) a Lukáš Tropp (Kdv Kežmarok) postrážili svoje miesta. Hneď za nimi skončili Liptáci Viliam Žiaran z KTK Liptovský Mikuláš a Martin Mráz z Liptovskej šachovej školy. Cenu v súťaži žien si odniesla Michaela Gilíková zo Slezanu Opava.

V OPENe do 14 rokov vzájomná partia o víťaza Tomáš Pavelek – Jerguš Pecháč rozhodla o víťazstve Tomáša Pavelka (Beskydská šachová škola), na druhé miesto sa posunul Matyáš Marek (Beskydská šachová škola). Finišujúca Svetlana Sučíková (Šk Szs Čelovce) sa nakoniec dostala na 5. miesto v absolútnom poradí a vyhrala súťaž dievčat.

Detský šachový festival krajín V4 zavítal do Liptovského Mikuláša už po štvrtýkrát. V tejto tradícii chce Liptovská šachová škola, ako organizátor podujatia, pokračovať aj o rok.

foto: LŠŠ

V4_zaver
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM