Slávka Kellová Kultúra

Jozef Kello, jeden z prvých profesionálnych hercov

Jeden z prvých slovenských profesionálnych hercov, spoluzakladateľ Slovenského národného divadla v Bratislave Jozef Kello zomrel 17. marca pred 60 rokmi.

Do profesionálneho divadelníctva vstúpil v roku 1921, keď ho na základe konkurzu prijali spolu s ďalšími štyrmi adeptmi herectva (Oľgou Orsághovou, neskôr Borodáčovou, Jánom Borodáčom, Andrejom Bagarom a Gašparom Arbétom) ako člena Propagačného súboru SND (Marška). Spolu s ním putoval v rokoch 1921–1922 po slovenskom vidieku. Hral v takmer všetkých 28 premiérach Maršky. Vystupoval napríklad ako Špitzer v Inkognike, Kočiš v Medveďovi, Čubukov v Pytačkách, Ževakin v Ženbe, Strouhal v Mariši a iných hrách.

Po rozpustení Maršky a ročnom pôsobení v Novákovej divadelnej spoločnosti sa v roku 1923 vrátil do činohry SND, kde účinkoval až do svojho skonu v roku 1951. Za 30 rokov profesionálnej činnosti vytvoril 297 postáv a odohral vyše 5000 predstavení.

Ako jeden zo zakladateľov slovenského profesionálneho herectva bol Jozef Kello prvým predstaviteľom mnohých kľúčových postáv slovenských klasických i súčasných hier. Vo svetovom i domácom repertoári sa uplatňoval ako výrazný predstaviteľ realistického, psychologicky podmieneného divadla a ako herec osobitých, prevažne ľudských postáv a postavičiek žánrového realizmu. Vynikal najmä v komediálnych postavách, v kreáciách utláčaných drobných ľudí, ktorých vedel obdariť úsmevnosťou a bodrosťou, alebo zvýrazniť ich tragikomickú životnú situáciu. Vo vážnych dramatických rolách prerastalo jeho kreatívne umenie do typu charakterového herectva. Vo filme Varúj! (1946) vytvoril realistickú a výraznú postavu baču.

Jozef Kello je nositeľom Národnej ceny z roku 1943. Narodil sa 18. októbra 1889 v Bobrovci. Vo svojom rodisku a neskôr v Liptovskom Mikuláši hral od detských rokov ochotnícke divadlo. Ako murársky učeň v Budapešti hrával v rokoch 1907–1914 v krajanských ochotníckych krúžkoch. V roku 1919 bol spoluzakladateľom Slovenského divadelného spolku v Košiciach, kde po roku 1918 pôsobil krátko ako knihovník. Jozef Kello zomrel 17. marca 1951 v Bratislave.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM