Tomáš Batiz Vodný slalom Vodný slalom

Juniorské majstrovstvá Európy aj s Liptákmi: Grigar s Mirgorodským pasovaní za favoritov

Jakub Grigar bude najväčším slovenským, ale aj mikulášskym želiezkom na ME juniorov a pretekárov do 23 rokov v kanoistike na divokej vode v slovinskom Solkane.

Ilustračný obrázok k článku Juniorské majstrovstvá Európy aj s Liptákmi: Grigar s Mirgorodským pasovaní za favoritov
Foto: Tomáš Batiz

Piaty kajakár z olympiády v Riu de Janeiro je úradujúcim svetovým šampiónom do 23 rokov. Vlani na ME v Krakove skončil ešte v juniorskej kategórii tesne pod stupienkom víťazov, teraz sa pokúsi o čo najlepší výsledok aj medzi “dvadsaťtrojkármi”.

Zabojuje aj Mirgorodský

Obhajoba minuloročného prvenstva čaká na úradujúceho juniorského majstra sveta v C1M Marka Mirgorodského, o zopakovanie či vylepšenie bronzovej pozície sa pokúsi aj majsterka sveta 2015, kajakárka Michaela Haššová. Šance o rozšírenie medailovej zbierky Slovakia Canoe Slalom Team sa chcú chopiť aj “zemiakoví” deblisti spred roka Juraj Skákala a Matúš Gewissler.

Prostredie poznajú

Slováci celkovo získali vlani šesť cenných kovov – tri individuálne a tri tímové (1. miesto 3×K1ŽJ, 1. miesto 3×K1MJ, 3. miesto 3×C1ŽJ). “Dejisko európskeho šampionátu v Solkane je nám dobre známe z minulosti a taktiež z pretekov ECA Junior Cup, ktoré sa tu konajú každý rok. Najväčší problém, ktorý tu riešime, je výška vodnej hladiny, nakoľko je trať napúšťaná z priehrad. Po príchode do dejiska ME sme absolvovali prvý neoficiálny tréning na teréne, ktorý sa blíži k sľubovanej výške počas pretekov. Avšak v posledných dňoch sme už museli absolvovať prípravu na veľmi nízkej hladine,” povedal pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode vedúci výpravy SR v Solkane Peter Cibák mladší.

Liptáci medzi lídrami

Od mládežníckej reprezentácie očakáva medailové umiestnenia. “Lídrami sú jednoznačne ,dvadsaťtrojkoví’ kajakári Jakub Grigar a Andrej Málek, spolu s juniorským kanoistom Markom Mirgorodským. V ostatných kategóriách ako K1Ž J (Haššová, Stanovská, Murzová), C1Ž J (Maceková, Glejteková, Stanovská) máme niekoľko výborných lodí, od ktorých očakávam finálové umiestnenia spolu s útok na medailu," dodal Cibák ml.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM