Jozef Legéň Rôzne

Južanská zima v kraji: Len 15 snehových dní, cestári však najazdili viac ako je vzdialenosť zo Zeme na Mesiac

Aktuálna zimná sezóna v Žilinskom kraji zatiaľ so sebou priniesla iba 15 snehových dní. Cestári sa však nenudia ani počas výnimočne teplého obdobia. Vozidlá Správy ciest ŽSK celkovo najazdili pri výkone zimnej údržby 399 967 kilometrov a minulo sa 1,5 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Južanská zima v kraji: Len 15 snehových dní, cestári však najazdili viac ako je vzdialenosť zo Zeme na Mesiac
Zdroj: Dnes24.sk

Nezvyčajne teplá zima priniesla radosť nielen vodičom, ale aj cestárom. Tí sa však nenudia ani vtedy, keď nie je sneh. Pracovná činnosť je prispôsobená aktuálnym klimatickým podmienkam a zameraná na bežnú údržbu.

Správa ciest ZŠK, i napriek plusovým teplotám počas dňa, však stále funguje v režime zimnej údržby a je zabezpečená 24-hodinová dispečerská služba. „Nakoľko v ranných hodinách teploty stále klesajú, sú vykonávané preventívne posypy, aby sa zabránilo vzniku poľadovice a to najmä pri vodných tokoch,“ informoval generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Ivan Fábry.

Počas dňa sú zabezpečované činnosti bežnej údržby ciest ako počas letnej údržby. „Ide najmä o orezávanie a odstraňovanie náletových drevín a krovín, čistenie vpustí a odvodňovacích zariadení mostov a priepustov, ako aj opravu výtlkov infražiaričmi a bagelami,“ doplnil I. Fábry.

O výnimočnosti zimy svedčia čísla

O výnimočnosti tejto zimy svedčia aj čísla o počte snehových dní v Žilinskom kraji. Zatiaľ čo tohtoročná zima so sebou priniesla 15 snehových a 50 mrazových dní, v minulom roku v rovnakom čase to bolo 43 snehových a 68 mrazových dní. Tomu je samozrejme prispôsobený aj charakter tohtoročnej zimnej údržby a množstvo spotrebovaného materiálu.

„V porovnaní s minulým rokom sme zatiaľ na úrovni polovice nákladov. V rámci zimnej údržby sme v tejto zimnej sezóne minuli 1,5 mil. eur a to hlavne na posypové materiály, pohonné hmoty, dispečerskú službu a pohotovosti vodičov,“ uviedol I. Fábry.

Najazdili skoro 400 000 kilometrov

Čo sa týka spotreby posypového materiálu, zatiaľ sa na cestách I. II. a III. triedy spotrebovalo 6 652 ton chemického a 24 126 ton inertného materiálu. Vozidlá Správy ciest ŽSK celkovo najazdili pri výkone zimnej údržby 399 967 km.

Cestári pracujú, aj keď nesneží
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM