Slávka Kellová Správy

Kam s odpadom? Hornoliptovské mestá a obce dali hlavy dokopy

Dátum ukončenia skládkovania na Veternej Porube v októbri roka 2014 sa blíži. Samosprávy hornoliptovských obcí a miest preto zvažujú spoločný postup pri riešení koncovky komunálneho odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Kam s odpadom? Hornoliptovské mestá a obce dali hlavy dokopy
Foto: Slávka Kellová

Odpadové hospodárstvo mesta Liptovský Mikuláš a dalších deviatich obcí končí na skládke komunálneho odpadu na Veternej Porube. O dva roky sa však uzavrie. Odpad tak bude treba vyvážať buď na skládku v Liptovskom Hrádku alebo do Partizánskej Ľupče. Navýšením objemu odpadu sa však aj ich životnosť skráti.

Iba mestá nestačia

Jednotlivé samosprávy sa rozhodli, že dajú hlavy dokopy a vymyslia spoločné riešenie. „Komplexne sa to dá riešiť len za účasti určitého objemu. Keby sa spojil Liptovský Mikuláš s Liptovským Hrádkom, tak s objemom dajme tomu 20 – 22 000 ton odpadu ročne, sa to zrealizovať určite nedá,“ vypočítava primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Aby sa dalo uvažovať o spoločnom riešení koncovky komunálneho odpadu obce a mestá by museli spoločne vyprodukovať minimálne 40 000 ton odpadu ročne. Z možností ako ďalej s odpadom, sa ponúka hneď niekoľko spôsobov. Plazmatické a energetické spracovanie či vyššia separácia. "To sú všetko technológie, ktoré sa bežne využívané v západnej Európe, Británii, Japonsku, Indii atď. Samozrejme my máme svoje klimatické podmienky, ktoré treba zohľadniť, " vymenúva Tréger.

Uprednostňujú separovanie

Dôležitou stránkou veci sú financie. Do hry vstupuje aj súkromná firma, ktorá ponúka samosprávam vybudovanie separačnej haly, pravdepodobne v katastri Liptovského Mikuláša alebo v jeho okolí. „Tým by sa množstvo odpadu, ktorý ide na skládku znížilo minimálne o polovicu. Zvyšný odpad by sa vyviezol tam, čo už máme, teda na skládku buď v Liptovskom Hrádku, alebo do Partizánskej Ľupče,“ približuje úvahy Pavel Baráni, predseda Združenia miest a obcí Liptova. Toto je však riešenie zhruba len na 10 rokov.

Samosprávy tento návrh vo všeobecnosti vítajú. Avšak ani spaľovanie, napriek vyšším prvotným nákladom, nie je pre ne úplne zabudnutou témou. „Ja by som bol za taký kompromis. Určite treba poctivo separovať a zvyšok by sa mal spaľovať. Podľa mňa nás budúcnosť bude do tohto riešenia tlačiť,“ uvažuje starosta obce Bobrovec Ladislav Sedlák. Súkromná spoločnosť by mala v novembri predostrieť svoju ponuku aj s podmienkami spolupráce.

Chceli by menšiu záťaž pri separovaní

Separovanie ako také je podľa vedení samospráv dôležité, ale aj dosť nákladné. „My sme za minulý rok zaplatili len za separovanie minimálne 5 000 eur,“ uzatvára Ladislav Sedlák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM