Monika Földešiová Tlačové správy

Kandidát Rudolf Pado:Bezplatná autobusová doprava je ukážkou politického populizmu

Rudolf Pado, kandidát na primátora mesta Liptovský Mikuláš, považuje návrhy na bezplatnú autobusovú dopravu a bezplatné parkovanie za názornú ukážku politického populizmu.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát Rudolf Pado:Bezplatná autobusová doprava je ukážkou politického populizmu
Zdroj: Dnes24.sk

„Bezplatná autobusová doprava je rovnakým mýtom ako bezplatné školstvo. Rodičia a učitelia najlepšie vedia, koľko ich ročne stojí tzv. bezplatné školstvo v podobe rôznych poplatkov, nákladov na výrobu učebných pomôcok a kopírovanie učebných textov ako dôsledku chýbajúcich učebníc. Autobusovú dopravu prevádzkuje súkromná spoločnosť a akúkoľvek bezplatnosť jej bude musieť niekto uhradiť. Nevidím dôvod na to, aby sa na stopercentnom dotovaní autobusovej dopravy podieľali všetci daňoví poplatníci mesta, a to bez ohľadu na mieru využívania verejnej dopravy,“ zdôraznil Pado.

Ďalší kontroverzný návrh, ktorý v meste Liptovský Mikuláš rezonuje, je bezplatné parkovanie a hystéria okolo budovania parkovísk. Uviedol, že urbanizmus zúžený na jediný problém – parkovanie – popiera všetky základné princípy územného plánovania. „Ak bolo sídlisko Podbreziny postavené podľa socialistických stavebných noriem, nie je možné do neho nasilu vtlačiť „kapitalistický“ životný štýl. Verejný priestor nepozostáva len z parkovacích plôch, ale aj z verejnej zelene, detských ihrísk a športovísk, atď. Urbanizmus predpokladá aj isté regulácie a rozumnú politiku spoplatňovania zabratia verejného priestranstva. Je len na škodu veci, že poslanci mestského zastupiteľstva sa v uplynulom období zľakli reakcií voličov a upustili od regulačných opatrení, ktoré boli navrhnuté.“

Ďalej spomenul projekt Regenerácia sídliska Podbreziny, ktorého projektová dokumentácia stála mesto nemalé finančné prostriedky, bol verejne pripomienkovaný občanmi a obsahoval rozumné návrhy aj z hľadiska riešenia parkovania na sídlisku. „Súčasné vedenie mesta Liptovský Mikuláš si však tento projekt neosvojilo a pristúpilo k nekoncepčným riešeniam parkovacej politiky, ktoré skôr vychádzajú z nátlaku zo strany niektorých občanov, než z plánovania a vízií,“ dodal.

„Nestačí sa len pridať k Európskemu týždňu mobility, vyzvať mladých ľudí k jednorázovej ceste na bicykli do školy, ale treba chápať mobilitu ako celoročný koncept odklonu ľudí od automobilovej dopravy, podporený vytváraním kvalitných verejných priestranstiev, regulácie automobilizmu, odstraňovaním bariér presunu ľudí alternatívnymi spôsobmi dopravy, a pod.,“ dodal na záver.

Ďalšie informácie:

http://pado.blog.sme.sk/…vsky-mikulas

V prípade otázok kontaktujte: oztatry@slovanet.sk

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM