Kultúra

Karpatsko-duklianska operácia: V L. Mikuláši uzrú svetlo sveta dosiaľ nezverejnené fotografie

K 69. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie a takmer presne na deň, kedy 1. československý zbor dosiahol štátne hranice v oblasti Duklianskeho priesmyku, pripravilo Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pre odbornú aj laickú verejnosťprednášku o jej priebehu.

Ilustračný obrázok k článku Karpatsko-duklianska operácia: V L. Mikuláši uzrú svetlo sveta dosiaľ nezverejnené fotografie
Foto: Slávka Kellová

Prečo 38. armáda dosiahla Prešov až po 4 mesiacoch namiesto plánovaných piatich dní? Koľko z krvavých strát možno pripísať sovietskemu vrchnému veleniu a koľko chybám československým štábom a veliteľom? Aká bola bojová hodnota československých vojakov v porovnaní so sovietskymi jednotkami a ako dnes vyzerajú miesta, kadiaľ viedla cesta našich vojakov do vlasti? Aj to sú otázky, na ktoré dá odpoveď prednáška venovaná dvom mesiacom krvavých a vyčerpávajúcich bojov 1. čs. zboru v Karpatoch.

Slová odborníka doplní množstvo doteraz nezverejnených archívnych fotografií a dokumentárnych filmových záznamov. Prednáška pod názvom „Apokalypsa v Karpatoch – československí vojaci v Karpatsko-duklianskej operácii“ sa v utorok 8. októbra v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši začína o 16:00 hod.

vojaci historicke foto dukla
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM