Tomáš Batiz Rôzne

Mikuláš v novembri 89: Unikátne ZÁBERY z revolučných dní

Liptovský Mikuláš nebol zďaleka mimo diania vo vtedajšej Československej socialistickej republike. Pozrite si unikátne dobové zábery z vtedajších dní plných eufórie a nádeje.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš v novembri 89: Unikátne ZÁBERY z revolučných dní
10
Galéria
Zdroj: archív Múzea Janka Kráľa

Pripomíname si 30. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol spojený aj dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra 1989 v celom Československu a ktorý potvrdil vôľu občanov skoncovať s vládou jednej strany.

„Prvý míting v Liptovskom Mikuláši sa konal na Námestí osloboditeľov 27. novembra 1989. Zúčastnilo sa ho približne 6 000 účastníkov,“ uviedol Jaroslav Hric, riaditeľ Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.

Ako ďalej doplnil Hric, na tribúne v Liptovskom Mikuláši vystúpili: Alexander Slafkovský, Miroslav Parobek, Bohuš Palovič, Miroslav Mičuda, Ivan Láni, František Kurej, Rudolf Kmeť, Mária Klimanová a Ivan Lučík.

V centre mesta bolo vidno desiatky zástav a transparentov s nápismi oslavujúcimi slobodu. Dobové fotky z transparentov nájdete vo fotogalérii.

„Generálny štrajk, do ktorého sa zapojila väčšina obyvateľov i podnikov v krajine, bol plebiscitom, ktorý ukázal, že KSČ stratila vedúcu úlohu v spoločnosti. Komunisti si uvedomili, že vývoj sa už zvrátiť nedá a bude potrebné seriózne vyjednávať. Tým zároveň aj akceptovali nové politické sily, ktoré vznikli, Občianske Fórum a Verejnosť proti násiliu,“ vysvetlil český historik Jiří Suk.

Archívne zábery štrajku v Liptovskom Mikuláši si môžete pozrieť vo fotogalérii.

FOTO: Nežná revolúcia v Liptovskom Mikuláši
10
Galéria
Zdroj: archív Múzea Janka Kráľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM