Slávka Kellová Kultúra

Kelti sa vrátili na Havránok

Už tretíkrát sa počas druhého júlového víkendu uskutočnilo v areáli prírodného archeologického múzea Havránok nad Liptovskou Marou podujatie zasvätené keltskej kultúre. Inscenované fragmenty bežného života Keltov, ich kultových obradov, bojových umen

„Takýmto spôsobom chceme v rámci našich reálnych možností dostať túto unikátnu lokalitu do oveľa väčšieho povedomia najmä Slovákov, lebo je paradoxom, že o jednej z najvýznamnejších stredoeurópskych keltských pamiatok vedia viac v zahraničí ako u nás. Iné národy sa pýšia oveľa mladšou históriou, my máme takýto unikát, a prechádzame okolo bez povšimnutia,“ uviedol Branislav Smetana z organizátorského občianskeho združenia Vae Victis.

Zároveň zdôraznil snahu udržiavať magické miesto okolo zachovaného pôvodného keltského obetiska. **„Keď sme navrhli ako odplatu za jeho poskytnutie na túto akciu, že ho dáme vlastnými silami do poriadku, narazili sme na neprekonateľnú byrokraciu pamiatkarov. Pritom nechceme nič iné, iba ďalej vhodne zveľaďovať zaujímavú rekonštrukciu keltskej osady,“ **vysvetlil nositeľ druidského mena Brendyx.

„Úprimný záujem viacerých nadšencov i širšej verejnosti je pre nás veľkým povzbudením, aby sme sa nevzdávali. V tejto súvislosti stojí za povšimnutie, že hoci obvyklým znakom masových podujatí je množstvo odpadkov, na Havránku sme sa s niečím podobným nestretli. Dokazuje to, že si ľudia uvedomujú hodnotu tohto zachovaného vzácneho miesta našej dávnej histórie,“ dodal Smetana.

mikuláš24/tasr ilustračné foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM