Slávka Kellová Iné športy

Kolobežkovaním ku zdraviu

Celodenný seminár pre žiakov základných škôl a pedagógov základných a materských škôl v Liptovskom Mikuláši uviedol do života projekt „Detské centrum pohybu“ na základnej škole Janka Kráľa na sídlisku Podbreziny. Záujemcom o šport je k dispozícii 25

Iniciátorom projektu a organizátorom seminára je OZ Tatry z Liptovského Mikuláša. Počas celodenných prednášok sa vo štvrtok 5. mája žiaci učili základom dopravnej výchovy, vyskúšať si mohli resuscitáciu, poskytnutie či privolanie prvej pomoci. Medzi 46 účastníkmi seminára tak nechýbali ani lektori z radov Mestskej polície, Slovenského červeného kríža a študenti Strednej zdravotníckej ško­ly.

Riaditeľovi ZŠ Janka Kráľa bolo do užívania odovzdané materiálno–technické vybavenie v hodnote viac ako 2 300 eur. Spoločne s 25 kolobežkami budú záujemcom slúžiť aj detské prilby, reflexné vesty a 50 dopravných značiek z kartónu, ktoré vyrobili žiaci ZŠ Janka Kráľa.

Vybavenie „Detského centra pohybu“ je k dispozícii ľubovoľnej formálnej či neformálnej skupine, ktorá si ho v ZŠ Janka Kráľa môže požičať pre realizáciu dopravnej výchovy, športových aktivít a výletov v Liptove. Požičať si ich môžu aj rodiny s deťmi.

Spomínaný projekt podporuje Nadačný fond Stredoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis, v rámci grantového programu „Jazdím bez nehôd 2010.“ Hodnotiaca komisia vybrala z 26 projektov 10 najlepších, za ktoré mali možnosť hlasovať zamestnanci Stredoslovenskej energetiky. Z hlasovania vyšlo 6 najlepších projektov, medzi ktoré sa zaradil aj projekt OZ TATRY, ktorý skončil na 3. mieste.

Zdravotné účinky športovania na kolobežke

Pohyb na kolobežke spevňuje celý ľudský organizmus a pomerne rovnomerne zaťažuje všetky svalové partie. Najviac sa posiľňujú šľachy, svalové úpony, kĺbové puzdra a väzivo.

Pri jazde na kolobežke sú zapojené tieto svaly: • Chrbtica a krčné, hrudné a chrbtové svaly: jazda na kolobežke vám posilní najmä zdvíhač hlavy, priečny hrudný sval, veľký sval prsný, chrbtový sval a široký sval chrbtový. Spevní sa celý svalový korzet pozdĺž vašej chrbtice. • Pľúca a bránica: pri správnej jazde na kolobežke je človek po väčšinu času sklonený, čo umožňuje ľahšie a hlbšie dýchanie, ako napr. pri chôdzi • Horné končatiny: pri správnom odraze pocítite najviac dvojhlavý sval paží a sval deltový. • Dolné končatiny: pohyb na kolobežke spevňuje svaly panvového dna, upravuje problémy s močením, spevňuje výborne sedacie svaly – stredný a veľký sval sedací. Ďalej pri kolobežkovaní spočiatku pocítite dvojhlavý sval holenný, priamy sval stehenný, vonkajšiu a vnútornú hlavu štvorhlavého svalu stehenného, krajčírsky sval, šikmý sval lýtkový, sval chodidlový. Výpočtu toľkých svalov sa nemožno čudovať, pretože po prejdení jedného kilometra vykonáte asi tak 200 podrepov. • Brušné svaly: jazda na kolobežke vám spevní tiež brucho, najmä priamy sval brušný a vonkajší šikmý sval brušný.

Jazda na kolobežke všestranne posiľňuje celkové kostrové svalstvo. Na rozdiel od chôdze netrpia kĺby a chrbtica nárazmi (ako pri chôdzi alebo behu na tvrdej podložke). Na rozdiel od jazdy na bicykli, kde sú zaťažované len dolné končatiny (hlavne kolená), kolobežka rovnomerne zaťaží všetky svalové skupiny a je bezpečnejšia.

Pri pravidelnej jazde na kolobežke, pokiaľ trvá viac ako 20 minút (človek sa musí spotiť), je možné aj schudnúť a tvarovať napríklad stehná, čo ocenia najmä ženy. Hodinová jazda na kolobežke spáli 400–500 kcal, podľa profilu trate, veternosti a pod. Pohyb na kolobežke spevňuje celé telo a formuje postavu. Uvoľňuje a posiľňuje panvové dno a brušné svalstvo, spevňuje stuhnutú chrbticu (po najazdení 200 km sa chrbtica spevní a narovná). Svalové pohyby sa na kolobežke koordinujú a cvičí sa tiež rovnováha, čo je vhodné zvlášť po úrazoch. Charakterom pohybu je jazda na kolobežke blízka atletickému behu.

OZT, skk foto: OZT

kolobezky
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM