Tomáš Batiz Správy

Komplikovaná križovatka na mikulášskom hlavnom ťahu: Situáciu by mali vyriešiť semafory

Situácia na križovatke z hlavného ťahu smerom na Podbreziny by sa mala začať riešiť. Mikulášska radnica by celý problém chcela vyriešiť ešte tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Komplikovaná križovatka na mikulášskom hlavnom ťahu: Situáciu by mali vyriešiť semafory
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Ide o križovatku, cez ktorú sa vyše 10 tisíc obyvateľov Podbrezín a spádových obcí potrebuje dostať do centra Mikuláša. Jej kapacita je podľa vedenia mesta nedostačujúca, a preto v nej v časoch špičky vznikajú dopravné zápchy. Touto problematikou sa začala radnica zaoberať už pred troma rokmi. „Máme záujem riešiť túto križovatku, pretože ide o frekventované napojenie pre ľudí schádzajúcich z Podbrezín, ale aj obcí povyše sídliska, na hlavnú cestu. V určitých časoch je dopravná situácia na križovatke kritická,“ zhodnotil na jeseň v roku 2015 primátor Ján Blcháč.

Okružná križovatka

Vedenie mesta najskôr prišlo s riešením v podobe okružnej križovatky. Ako sa neskôr ukázalo, tak prípadná táto zmena by celú situáciu iba zhoršila. „Dali sme spracovať podrobný dopravný prieskum a aj podľa vypracovanej štúdie sa preukázalo, že jednoduchý kruhový objazd by situáciu ešte zhoršil,“ povedal Blcháč.

Výstavbe okružnej križovatky by podľa Blcháča bránila aj finančná náročnosť či majetkovo – právne vysporiadanie, ktoré Slovenská správa ciest realizovať neplánuje. „Dôvodom je aj množstvo podzemných sietí, ktoré by sa museli pri jej realizácii prekladať,“ doplnil mikulášsky primátor.

Inteligentné semafory

Celou problematikou okolo problematickej križovatky sa aj naďalej zaoberalo mikulášske oddelenie odboru dopravy a životného prostredia, ktoré začiatkom roka dalo spracovať projekt signálneho plánu a stavebno-technického riešenia semaforov. Podľa slov Gabriela Lengyela, vedúceho oddelenie odboru dopravy a životného prostredia v Liptovskom Mikuláši, malo práve dopravno-inžinierske posúdenie rozhodnúť o tom, či sú semafory dobrou alternatívou.

„Momentálne už disponujeme kompletne spracovanou projektovou dokumentáciou vrátane dopravno-inžinierskeho posúdenia navrhovanej svetelnej signalizácie, ktorá preukázala, že takéto riešenie súčasnej situácii aj v dlhodobom časovom horizonte pomôže,“ prezradil Gabriel Lengyel.

Ako vysvetlil vedúci oddelenia dopravy, mesto môže do svetelných signalizácii investovať bez ohľadu na to, na akej ceste sú, pretože signalizácia je v správe mesta. Potrebné finančné prostriedky na samotnú realizáciu svetelnej signalizácie už mikulášski poslanci vyčlenili v rámci rozpočtu na rok 2018.

Dynamicky a inteligentne

Nová svetelná križovatka by mala byť intuitívna voči doprave. Riadená bude dynamicky a o jej chode bude rozhodovať aktuálna intenzita dopravy. „Sama si bude podľa počtu áut riadiť signály v križovatke,“ doplnil Lengyel.

Vedenie mesta v týchto dňoch ešte čaká na stavebné povolenie, ako aj na vyjadrenie správcov tamojších ciest či dotknutých orgánov. „Ak všetko pôjde tak ako má, tak je reálne, že realizácia sa začne v tomto roku,“ dodal Lengyel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM