Peter Handzuš Rôzne

Končí sezónna uzávera. Prístupných je 650 km chodníkov

Od soboty je  vo Vysokých, Západných a v Belianskych Tatrách opätovne prístupných aj približne 230 kilometrov turistických trás, na ktorých doteraz platila sezónna uzávera turistických chodníkov.

Štátne lesy TANAPu, ako správca značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku, odstránil všetky informačné tabule upozorňujúce na zákaz vstupu do vysokohorského prostredia. Turisti tak majú v tomto vzácnom a preto chránenom území k dispozícii až do 30. októbra viac ako 650 kilometrov značkovaných turistických chodníkov.

„Všetky turistické chodníky pracovníci Štátnych lesov TANAPu skontrolovali a úseky, na ktorých už nebol sneh, opravili,“ povedala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu. Chcú sa tak pred otvorením novej turistickej sezóny vyhnúť nepríjemným prekvapeniam v podobe neporiadku, zosuvov, závalov či vývratov koreňových koláčov stromov brániacich v priechodnosti chodníka alebo v podobe polámaných lavičiek, odpočívadiel, prístreškov, informačných pútačov a smerovníkov. **„Týka sa to aj turistických chodníkov vo vyšších nadmorských výškach, na ktorých platila do 15. júna vrátane sezónna uzávera,“ **upresnila Burdová

[blockquote]Od soboty sú v Tatranskom národnom parku prístupné už aj štyri z ôsmich náučných chodníkov, ktoré Štátne lesy TANAPu vybudovali a spravujú v území Tatranského národného parku a ktoré kvôli sezónnej uzávere neboli počas zimných mesiacov prístupné. Turisti tak okrem celoročne prístupných náučných chodníkov Zverovka, Podmuráň, Partizánska nemocnica a Pramenisko budú môcť prejsť celým náučným chodníkom Zo Štrbského Plesa na Popradské pleso, náučným chodníkom Zadné Meďodoly tiahnucim sa z Tatranskej Javoriny do Kopského sedla, náučným chodníkom Juráňová dolina prechádzajúcim tiesňavou Národnej prírodnej rezervácie Juráňová dolina a náučným chodníkom Roháčske plesá tiahnucim sa popri štyroch Roháčskych plesách.[/bloc­kquote]

Štátne lesy TANAPu spravujú vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a na Spišskej Magure takmer 740 km značkovaných turistických chodníkov. Značkovanie turistických trás zabezpečujú na viac ako 780 km. V tomto roku obnovia na turistických chodníkoch náter zelenej značky v celkovej dĺžke takmer 200 kilometrov.

Poprad24 Foto: Lenka Burdová

tatry_barabas
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM