Slávka Kellová Rôzne

Kostol sv. Kataríny: Po rokoch dokončujú jeho rekonštrukciu

Reštaurovaním hlavného oltára finišuje desaťročie trvajúca rekonštrukcia gotického kostola sv. Kataríny v obci Kvačany v liptovskomikulášskom okrese. Celkové náklady na záchranu pamiatkového objektu vybudovaného začiatkom 14. storočia a neskôr viack

** „Predpokladám, že do dvoch rokov by sme mohli hlásiť úplne hotovo. Bolo tu roboty ozaj ako na kostole, rekonštrukcia vonkajších a vnútorných omietok, elektroinštalácie, vzácnych nástenných fresiek, klenby, oltárov. Nedalo sa spraviť všetko naraz, ale postupnou doslova mravčou prácou sme dosiahli ozaj veľa,“** uviedol správca farnosti František Čureja.

Pozoruhodnosťou podľa neho bol objav dvoch rôznych malieb konsekračných krížov pod vrstvou novšej omietky, čo potvrdzuje, že tento kostol bol vysvätený dvakrát. Zároveň vyzdvihol záujem obyvateľov Kvačian i mnohých rodákov o obnovu ich kostola. „Aj tí, ktorí sú vo viere laxnejší, neváhali prispieť finančnými darmi a účasťou na brigádach. Nielen mňa teší, že oprava kostola stmelila tunajšie spoločenstvo,“ prízvukoval.

Spočiatku to farnosť financovala iba z vlastných zdrojov. „Postupne sme k nim pridávali peniaze zo získaných grantov a dotácií ministerstva kultúry. Zvykne sa hovoriť, že ľahšie je vybudovať novostavbu ako rekonštruovať starý dom v havarijnom stave. No ak by som stál opäť pred rozhodnutím, či sa do toho pustiť, neváhal by som. Presvedčila ma úprimná ochota ľudí a morálna povinnosť zachrániť túto vzácnu pamiatku viery našich predkov pre budúce generácie,“ skonštatoval Čureja.

** „Pre nás reštaurátorov to bola vítaná veľká výzva na realizáciu. Pri pohľade na takmer dokončené dielo môžeme mať všetci spoločne veľmi dobré pocity. Mimoriadne oceňujem úroveň spolupráce s miestnymi farníkmi. Od kolegov viem, že nebýva zakaždým taká ideálna. Plynulosť prác závisí do veľkej miery od dostatku financií a tie vedia v Kvačanoch zabezpečiť,“** dodala akademická sochárka Andrea Lipkovičová.

mikuláš24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM