Tomáš Batiz Správy

Kraj ocenil mikulášskych študentov: Symbolický odznak získali tieto školy

Žilinská župa ocenila šikovných študentov aj z Liptovského Mikuláša. Tí dostali symbolické odznaky a výučné listy.

Ilustračný obrázok k článku Kraj ocenil mikulášskych študentov: Symbolický odznak získali tieto školy
Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) dnes ocenil na pôde Sobášneho paláca v Bytči 29 študentov stredných odborných škôl (SOŠ) za úspešnú reprezentáciu školy a Žilinského kraja v medzinárodných a celoslovenských súťažiach a za vynikajúci priemer v učebnom odbore. Z rúk riaditeľky odboru školstva Úradu ŽSK Evy Rovňanovej si prevzali Listiny pre službu a remeslo.

Podľa hovorkyne ŽSK Lenky Zátekovej dostali ocenení žiaci aj výučné listy a symbolické odznaky, ktoré im pripol zástupca cechu alebo zväzu, pod ktorý ich remeslo patrí. „Aj takýmto spôsobom sa snaží ŽSK spopularizovať odborné štúdium, zvýšiť záujem žiakov o učebné odbory a ukázať im krásu klasických remesiel,“ podotkla Záteková.

Zlaté remeslo

„V súčasnosti stále platí, že remeslo má zlaté dno. Absolventi SOŠ majú na trhu práce lepšie uplatnenie, pretože sa pri štúdiu zamerali na konkrétny smer či odbor, ktorému sa podrobne venovali. Trh práce ponúka množstvo pozícií, pri ktorých sa vyžaduje nielen prax v danom odbore, ale aj špeciálne vyškolenie v danej oblasti,“ uviedla riaditeľka odboru školstva a športu Úradu ŽSK.

"Teší ma, že medzi mladými ľuďmi sa stále nájdu takí, ktorí študujú na SOŠ. Okrem toho, že sa počas štúdia naučia praktické veci priamo do profesionálneho života, väčšina z nich nemá problém po skončení školy nájsť si uplatnenie vo svojom odbore,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Titul aj pre mikulášsku Hotelovú akadémiu

Štyroch študentov SOŠ stavebnej v Žiline a Liptovskom Mikuláši ocenil Cech strechárov, troch ich spolužiakov zase Cech vykurovania, tepelnej techniky a inštalácií. Najviac žiakov – deväť pasoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov spolu so Zväzom hotelov a reštaurácií. Traja študenti Hotelovej akadémie z Liptovského Mikuláša si prevzali symbolický odznak Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM