Slávka Kellová Rôzne

Krízové situácie budú cvičiť na simulátoroch

Úsek pre vedu na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši má nové pracovisko so simulátormi. Zariadenia dokážu simulovať krízové situácie vo vrtuľníku, sanitke či autobuse.

V Simulačnom centre akadémie pribudlo viacero virtuálnych rekonfigurova­teľných simulátorov. V podobe kabín s vizualizačným a simulačným systémom je na nich možné prepínať na rôzne druhy techniky od prepravného vrtuľníka Mi-17, cez sanitku, policajné vozidlo či autobus. Sú vzájomne prepojené cez protokol DIS, cez ktorý je možné vzájomne riešiť krízové situácie.

Pracovisko využíva k zobrazovaniu simulovanej scény jeden z najvýkonnejších obrazových generátorov, ktorý je schopný vykresliť krízovú situáciu s množstvom detailov a pohyblivých modelov, simulovať počasie a mnoho iných reálnych javov.

Kým začnú zariadenia využívať študenti akadémie musia prejsť testovaním. Simulačné pracovisko bolo financované v rámci projektu Európskej Únie Vývoj metód a postupov didaktických procesov v oblasti krízového manažmentu s využitím simulačných technológií.

AOS, skk foto: AOS

simulator AOS
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM