Správy

Krutá realita na Liptove: Cestovný ruch čelí prepadu, ako to vidia hotelieri?

Leto síce krivku mierne vyrovnalo, jeseň však opäť robí hotelierom na Liptove vrásky. Tí tvrdia, že len rekreačné poukazy ich z biedy nevytrhnú.

Ilustračný obrázok k článku Krutá realita na Liptove: Cestovný ruch čelí prepadu, ako to vidia hotelieri?
Zdroj: pixabay.com

Cestovný ruch v Tatrách a na Liptove je po lete naďalej v červených číslach. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. Zhodnotila, že nárast ubytovaných hostí počas letných mesiacov krivku prepadu mierne vyrovnal, avšak jesenné mesiace podľa jej slov priniesli do prevádzok krutú realitu. Ako podotkla, pomôcť by mohli aj rekreačné poukazy.

Prieskum

„Podľa údajov zo Štatistického úradu SR narástol počet hostí v ubytovacích zariadeniach predovšetkým vďaka návštevníkom zo Slovenska. Oblastné organizácie vo Vysokých Tatrách a na Liptove uskutočnili prieskum medzi ubytovateľmi aj u respondentov z radov verejnosti s cieľom zistiť motív ich rozhodovania pre trávenie dovolenky na Slovensku. Podľa výsledkov ankety sa zdá, že hotelierom v týchto regiónoch výrazne pomáhajú rekreačné poukazy,“ priblížila Blašková.

Rekreačné poukazy v praxi

Ako dodala, 75 percent respondentov uviedlo, že o možnosti využívania rekreačných poukazov vedia, zhruba 18 percent zúčastnených však nepozná detaily, akým spôsobom tento benefit použiť. Viac ako 79 percent opýtaných má možnosť preplatenia poukazu v zamestnaní a 56 percent tento bonus v poslednom roku aj využilo.

„Vo Vysokých Tatrách podľa prieskumu poskytuje možnosť využívania rekreačných poukazov takmer 98 percent ubytovateľov, tento údaj je totožný aj s údajmi z Liptova. Viac ako 50 percent z nich uvádza, že vďaka poukazom návštevnosť ich zariadení stúpla. Podiel využitých poukazov na celkovom ubytovaní bol do 30 percent,“ uviedla Blašková.

Nástrojov by malo byť viac

V oboch regiónoch vyše 80 percent hotelierov súhlasí, že rekreačné poukazy by mali ostať zachované ako nástroj odmeňovania pre zamestnancov a zároveň podpora domáceho cestovného ruchu.

Hotelieri však poznamenávajú aj fakt, že je potrebné venovať sa aj ďalším možnostiam. Aby poukazy neostali jedinou možnosťou pre cestovný ruch na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM