Tomáš Batiz Rôzne

Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Mikuláši natrafiť!

Psy, ktoré majú svoj domov v Mikuláši, sa počítajú v stovkách. A medzi nimi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste...

Ilustračný obrázok k článku Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Mikuláši natrafiť!
Zdroj: TASR

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najviac psov v našom meste je zaevidovaných ako kríženci – teda neurčené plemeno. K dnešnému dňu je ich presne 408. Taktiež zrejme pre mnohých nebude prekvapivá ani ďalšia trojica najpočetnejších plemien psov v našom meste: yorkshirský teriér (189), nemecký ovčiak (171) a labradorský retriever (87).

My sme sa však teraz zamerali na psie plemená, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú. A vzhľadom na množstvo plemien havkáčov bolo z čoho vyberať. Až 65 psov prihlásených v Liptovskom Mikuláši je totiž v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovných päť takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

Už ste počuli napríklad o tomto plemene? Írsky vlkodav je plemeno psa, ktoré bolo vyšľachtené a pôvodne využívané ako sliedič. Vyšľachtili ho Rimania usídlení na území dnešného Írska. Jeho pomenovanie nepochádza z jeho vzhľadu, ale z pôvodného určenia, tento pes mal byť používaný pri love vlkov. Je to veľké, odolné a ľahko ovládateľné plemeno psa. V našom meste máme evidovaného aj turkmenského vlkodava – hovorí sa tak plemenu s názvom alabai stredoázijský. Je jedným z najstarších plemien bojových a strážnych psov, história plemena je staršia ako 2000 rokov. Spočiatku bol používaný na ochranu stád oviec.

Ďalším psom, ktorý je v Liptovskom Mikuláši jediným zástupcom svojho druhu, je portugalský vodný pes. Tento pes má dlhú históriu, ktorá siaha až ku keltským a iberským psom. Toto plemeno sa pôvodne používalo na vyťahovanie sietí z vody, prenášanie správ medzi plavidlami a pri poľovačkách na zajace. Dodnes má obratnejší pohyb pri plávaní a vodu miluje.

Zaujalo nás aj plemeno azavak, ktoré pochádza z južnej Sahary. Po stáročia ho choval kočovný kmeň ako poľovného psa na gazely aj ako strážcu. V Európe sa používa aj ako dostihový pes. V Liptovskom Mikuláši má však svoj domov aj jeden austrálsky dobytkársky pes. Ako naznačuje názov plemena, jeho hlavnou funkciou bola odjakživa kontrola premiestňovania stáda dobytka tak v otvorených aj uzavretých priestoroch. Stádo vedie hryzením do kopýt alebo do chvosta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM