Slávka Kellová Rôzne

Kto otvoril Pandorinu skrinku?

Zverejnenie výsledkov Najvyššieho kontrolného úradu v Liptovskom Mikuláši za rok 2010 spísaných v protokole, považuje bývalé vedenie mesta za predčasné a účelové. Súčasnej hlave mesta vytýka „chyby“ z roku 2006.

Zverejnenie výsledkov kontroly, podľa ktorých malo byť v roku 2010 v rozpore so zákonom použitých viac ako 700 000 eur, je podľa Blcháča unáhlené rozhodnutie, nakoľko kontrola ešte nie je oficiálne ukončená. Stane sa tak vraj až po vydaní Správy z kontroly NKÚ. V prepustení zamestnancov mesta aj z vedúcich pozícií, ktoré prebehlo začiatkom roka, vidí účelovosť. “Dnes už je nad slnko jasné, že to bolo preto, aby nemohli objektivizovať podklady a informácie pre kontrolórov.“

Protokol NKÚ hovorí spolu o 32 nedostatkoch pri nakladaní s majetkom či financiami mesta a vytýka mu nedostatočný kontrolný systém. Viac ako 500 000 eur vraj bolo odsúhlasených na verejné osvetlenie v meste bez vedomia mestského zastupiteľstva. „Novým osvetlením sme reagovali na požiadavky občanov. Mestské zastupiteľstvo môže o ňom rozhodnúť aj dodatočne,“ reaguje Ján Blcháč.

Bývalé vedenie mesta sa proti súčasným nálezom NKÚ bráni výsledkami z roku 2007, kedy Najvyšší kontrolný úrad realizoval kontrolu hospodárenia mesta za rok 2006. Pri rozširovaní skládky komunálneho odpadu na Veternej Porube vraj neboli dodržané postupy pri verejnej súťaži v sume za viac ako 20 miliónov v starej mene. Súčasný a vtedajší primátor Alexander Slafkovský vraj nevymenoval členov hodnotiacej komisie, chýbala zápisnica z vyhodnotenia ponúk uchádzačov a zverejnené vraj nebolo ani meno víťaza obstarávania. „V archíve mestského úradu sa nachádza „Rozhodnutie o zriadení komisie“, ktorým primátor menoval trojčlennú komisiu a určil jej predsedu. Celý balík dokumentov, vrátane spochybňovanej zmluvy s dodávateľom prác, je samozrejme k nahliadnutiu na mestskom úrade,“ vysvetľuje hovorca mesta Peter Lehotský.

Prezentáciou predbežných výsledkov sa podľa Jána Blcháča snaží súčasné vedenie zakryť pozitíva, ktoré dosiahli za posledné štyri roky. „My sme Pandorinu skrinku neotvorili, otvoril ju niekto iný.“ Pri odvolávaní sa na výsledky NKÚ z roku 2007 zas súčasné vedenie vidí výhovorky vo chvíli, keď dochádzajú argumenty.

súvisiaci článok: http://www.mikulas24.sk/clanky?…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM