Správy

Kuchynský odpad vám odvezú spred bytu: Mikulášska radnica zverejnila termín

Mesto nabehne na novú technológiu zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu. Nakúpi na ňu techniku za takmer milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Kuchynský odpad vám odvezú spred bytu: Mikulášska radnica zverejnila termín
Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Mesto Liptovský Mikuláš začne so zberom kuchynského odpadu spred domov a bytov od júna. Dovtedy môžu obyvatelia tento druh odpadu odviezť na zberné dvory na Okoličianskej a Podtatranského ulici, ale tiež do triediacej haly na Podbrezinách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Radnica aktuálne pripravuje aj možnosti predaja nádob určených na kuchynský odpad pre domácnosti. Do 30. júna mestu dodajú a nainštalujú technológiu, ktorá je určená na zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu. „Vedeniu mesta sa na túto technológiu podarilo získať financie z eurofondov. Zakúpi sa aeróbny fermentor na spracovanie odpadu, nakladač, miešací voz aj preosievač a zberové vozidlo, všetko takmer za milión eur,“ priblížila hovorkyňa.

Kým nebudú Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Liptovský Mikuláš disponovať potrebným technickým a technologickým vybavením, bude kuchynský odpad putovať zo zberných dvorov do bioplynovej stanice. „Od júna začne odpad spracovávať VPS prostredníctvom fermentora. Najskôr sa tepelne spracuje a následne skompostuje,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z mestského úradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Liptova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM