Iné športy

Kulturista Ľuboš Maliňák modelom: Jeho telo slúži ako predloha na sošku

Jediný Slovák s titulom majstra sveta v klasickej kulturistike z L. Mikuláša Ľuboš Maliňák sa stal predlohou 3D modelu, ktorý sa pomocou špeciálnej tlačiarne pretaví do originálnych sošiek. Stane sa tak prototypom pre výrobu sošiek športovcov. Pri výbere modelu rozhodlo Maliňákove vypracované telo.

Ilustračný obrázok k článku Kulturista Ľuboš Maliňák modelom: Jeho telo slúži ako predloha na sošku
Foto: Slávka Kellová

Technológiu výroby sošiek prostredníctvom špeciálnej tlačiarne ešte nikto na Slovensku nepoužil. Úspešný liptovský športovec tak bude natrvalo zvečnený v základnej póze. „Tento postoj som si vybral sám, pretože je v nej prezentovaná väčšina svalových partií a zároveň sa dala udržať dostatočne dlhý časový úsek potrebný na skenovania tela,“ povedal Ľuboš.

3D model je výsledkom dvojhodinového pózovania pred lúčmi skenera. „V modelovacom programe som sa následne pustil do dokončenia diela. Niektoré časti bolo potrebné dorobiť, iné len skorigovať, ale najmä dodať výslednému dielu hĺbku, teda zvýrazniť vyrisovanosť a dopracovať všetky detaily,“ priblížil priebeh prác autor myšlienky Ivan Pavlisko.

Maliňák ako prorotyp

Keď soška Ľuboša Maliňáka uzrie svetlo sveta, stane sa prototypom pre výrobu ďalších úspešných športovcov. „Sošky budú vyrobené z rezinu a vysoké 25 cm. Kedy sa začnú vyrábať vo veľkom ešte nie je zrejmé, uvidíme aký bude dopyt, pretože ich výroba je pomerne nákladná,“ prezradil I. Pavlisko.

„Samozrejme som rád, že som ako model stál práve ja. Už len preto, že budem mať nádhernú sošku, ktorá bude aj o mnoho rokov pripomínať mojim vnukom ‚zašlú slávu‘ dedka Ľuboša . Vybrali si ma pravdepodobne z dvoch dôvodov. Jeden je ten, že spĺňam kritériá a požiadavky potrebné na vytvorenie sošky „dokonalého“ tela špičkového športovca – kulturistu. Druhý dôvod je ten, že Ivan Pavlisko je už dlhé roky mojim dobrým priateľom a zároveň mojim ‚dvorným‘ fotografom,“ uviedol na záver Ľuboš.

Foto: IP

ľuboš Maliňák soška foto
1
Galéria
Ľuboš Maliňák ako predloha na výrobu sošiek
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM