Slávka Kellová Rôzne

Kupujte domáce potraviny, vyzývajú národniari Slovákov

Slovákom chýba prirodzený ekonomický egoizmus a preto nekupujú slovenské výrobky, najmä potraviny.

Podľa Slovenskej národnej strany môže takéto spotrebiteľské správanie sa viesť k zdražovaniu potravín, oslabuje to našu ekonomiku a ohrozuje potravinovú bezpečnosť Slovenska.

Podpredseda SNS Rafael Rafaj dnes preto ľudí vyzval, aby pri nákupoch uprednostňovali slovenské potraviny. „Ekonomiku je potrebné naštartovať predovšetkým vnútornou spotrebou,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Rafaj. Pri porovnaní kúpyschopnosti slovenského obyvateľstva s nedostatkom niektorých potravín vo svete je podľa neho jasné, že v prípade krízy by Slovensko ťahalo za kratší koniec a do niekoľkých mesiacov by „vyhladovalo."

SNS preto požaduje podporu slovenských výrobkov a vládu vyzýva, aby znížila DPH na potraviny na priemer v Európskej únii, ktorý je na úrovni deviatich percent, a tlačila na zvyšovanie priemernej mzdy. Podľa Rafaja má totiž Slovensko v EÚ najvyššiu DPH na potraviny, na druhej strane však patríme ku krajinám s najnižšou priemernou mzdou.

Rafaj ďalej upozornil na „znepokojujúce monopolné“ správanie sa obchodných reťazcov. SNS bude preto pracovať na legislatíve, ktorá by reťazce zaväzovala ponúkať povinne popri zahraničných výrobkoch domácu slovenskú agrokomoditu . „Ak majú mrkvu z Talianska, musia mať aj mrkvu zo Slovenska,“ konštatoval Rafaj.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM