Rôzne

Lekárska kapacita z Liptova: Uznávaný neurológ si rád spomína na detské časy v centre Mikuláša

Pochádza z malého Liptova a svojimi širokými vedomosťami z oblasti neurológie dostáva celý svet. Profesor Ľubomír Lisý je v súčasnosti jediným aktívnym neurológom na Slovensku, ktorý má v odbore najvyšší vedecký titul doktor vied. Ani v najexotickejších destináciách však nezabúda na rodný kraj.

Ilustračný obrázok k článku Lekárska kapacita z Liptova: Uznávaný neurológ si rád spomína na detské časy v centre Mikuláša
Zdroj: Dnes24.sk

Prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc. sa narodil v roku 1940 v obci Bobrovec. Ako dvojročný sa s rodičmi presťahoval do centra Liptovského Mikuláša. „Bývali sme na námestí v jednom z tamojších dvorov. Mali sme byt s kuchynkou a malou izbičkou. V zime nám popod dvere do kuchyne vchádzali sneh a ľad a pamätám si aj to, ako sme sa kúpali v korýtku. Dnes sú to už archaické, ale veľmi krásne spomienky na detstvo. Ako chlapci sme sa hrávali s guľkami vo dvore alebo na námestí pred stoličným domom. Vo Váhu, keď ešte nebol regulovaný, sme chytali vidličkami jelšovky a grinďaje a potom si ich opekali,“ spomína na časy z detstva uznávaný neurológ.

„Najstaršia spomienka, ktorá sa mi viaže k tomuto mestu je, keď som išiel s rodičmi neochotne k holičovi okolo katolíckeho kostola. Pamätám si ho aj s už neexistujúcimi krámnicami,“ vracia sa v spomienkach rodák z Liptova.

Ako lekár prešiel celý svet, ale najkrajšou pre neho navždy ostane liptovská krajina. Nikdy sa ho nepýtajte, kde všade bol. Ľahšie sa mu odpovedá na otázku, ktoré miesta by chcel ešte navštíviť.

„Vždy sa rád vraciam do Liptova, mám tu stále rodinu. Napriek svojmu veku som aktívny a s priateľmi lezieme po tunajších i okolitých horách,“ prezrádza profesor Lisý.

Vyštudoval mikulášske gymnázium a neskôr sa dal nahovoriť na štúdium medicíny v Košiciach. V mikulášskej nemocnici strávil po absolvovaní vysokej školy asi tri roky. Najprv pôsobil na pľúcnom, neskôr na internom oddelení, odrodil desiatky detí ako pôrodník a nakoniec ho osud zaviedol k neurológii. „Bolo to po vojenčine v roku 1965. Vedel som, že ako chirurg budem potrebovať dobrý zrak, takže rozhodovanie bolo jednoduchšie. Práve v tom čase sa v Liptovskom Mikuláši založilo nové neurologické oddelenie,“ opisuje udalosti zo svojej mladosti. Rád však spomína aj na časy, keď ako mladý muž pomáhal pri budovaní štátnych majetkov.

Daroval životy

„Z množstva prípadov, ktoré mi prešli rukami, vo mne rezonuje jeden, keď sa mi podarilo jednak diagnosticky, ale najmä liečebne ovplyvniť pacientku. Predtým bola konzultovaná vo Švajčiarsku a v Spojených štátoch. Jej stav bol skutočne veľmi vážny, dýchala pomocou prístrojov. Po nasadení novej liečby sa postupne stabilizovala a dnes sa stará o dvoje detí,“ hovorí spokojným hlasom Ľubomír Lisý.

Najvyšší vedecký titul v oblasti neurológie

Vďaka pozícii školiteľa na doškolovacom stredisku v Bratislave pre budúcich slovenských i českých neurológov mu v Čechách neskôr udelili čestné členstvo v Českej neurologickej spoločnosti, ktorú zastupoval aj v Európskej neurologickej spoločnosti. V prajnejších Čechách získal i profesúru neurológie. V súčasnosti je jediným aktívnym neurológom na Slovensku, ktorý má najvyšší vedecký titul doktor vied v oblasti neurológie.

Okrem rodnej reči ovláda niekoľko cudzích jazykov. Prednášal v mnohých krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Rusko, Bulharsko či Slovinsko. Zúčastnil sa množstva študijných pobytov v Európe, Veľkej Británii či USA. Dodnes je členom Svetovej neurologickej federácie.

„Mozog je úžasný, dosiaľ nepreskúmaný a nenahraditeľný orgán v ľudskom tele. Pomáha človeku realizovať sa vo svojom prostredí, ale aj pri tvorbe sociálnych kontaktov,“ opisuje svoj vzťah k tejto medicínskej oblasti uznávaný špecialista.

Úspechy pri liečbe sklerózy multiplex

V roku 1994 bol navrhnutý za člena expertného tímu pre štúdium Parkinsonovej choroby v Číne, dvakrát bol menovaný do funkcie poradcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre neurológiu v Ženeve a v roku 2011 úspešne ukončil APVV výskumný projekt zameraný na účinok nemedikamentóznej liečby Alzheimerovej choroby. V roku 1994 bol menovaný za člena komisie Slovenskej akadémie vied. „Spolupracoval som na výskume, ktorý mal dokázať, že rehabilitácia tzv. kognitívnych funkcií mozgu pomáha pri liečbe pacientov s alzheimerom. Výsledky boli vynikajúce. Tak ako existuje rehabilitácia v oblasti motorických porúch, tak aj v oblasti vyšších funkcií mozgu má špecifická kognitívna rehabilitácia prostredníctvom hier a cvičenia mozgu svoj pozitívny dopad,“ približuje profesor Lisý.

Je spoluautorom šesťnástich knižných publikácií a väčšieho počtu časopiseckých domácich a zahraničných odborných publikácií, za ktoré získal päťkrát ocenenie za najlepšiu publikáciu roka v odbore neurológia.

Zúčastňoval sa na výskume biologických vplyvov na človeka pri kozmických letoch, spolupracoval pri riešení príčin stresovej inkontinencie žien a tiež pri diagnostike neurologických komplikácií diabetes mellitus u detí za pomoci elektromyografickej diagnostiky.

Poznáte aj vy vo svojom okolí niekoho, koho aktivity alebo úspechy si zaslúžia pozornosť verejnosti? Napíšte nám na slavakellova@gmail.com.

Historické foto: Vlado Antoška

Ľubomír Lisý
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM