Slávka Kellová Kultúra

Liptovskomikulášska knižnica sa zelektronizuje

Skvalitniť služby v piatich knižniciach Žilinského samosprávneho kraja má do jesene 2012 nový knižnično-informačný systém (KIS) Clavius. ŽSK na jeho zavedenie získal 180.000 eur vďaka projektu z Programu cezhraničnej spolupráce SR - ČR pod názvom „In

Na zavedení systému v Krajskej knižnici v Žiline, Kysuckej v Čadci, Oravskej v Dolnom Kubíne, Turčianskej v Martine a Liptovskej knižnici v Liptovskom Mikuláši sa bude ŽSK podľa Kulaviakovej podieľať päťpercentným spolufinancovaním vo výške 10.000 eur. „Verím, že moderné služby cez internet budú pre každého lákavou ponukou a ľudia sa určite zapíšu do niektorej z knižníc. Výhody, ktoré projekt prináša, zatraktívnia najmä služby našich knižníc, skvalitnia dostupnosť pre užívateľov a rovnako uľahčia prácu samotným knihovníkom,“ povedala hovorkyňa ŽSK.

Návštevníkov knižníc a užívateľov podľa nej poteší on-line prístup do knižnice, čím budú môcť využiť jej služby priamo z pohodlia domova. „Projekt zjednoduší vyhľadávanie publikácii i periodík, poskytne údaje o knižničných novinkách. Používatelia cez internet uskutočnia rezerváciu, prolongáciu, skontrolujú si aktuálne vypožičané dokumenty, ako i históriu výpožičiek. Ďalšou výhodou je automatické upozornenie o blížiacom sa termíne prekročenia výpožičnej lehoty priamo do e-mailovej schránky užívateľa,“ uviedla Kulaviaková.

Upozornila, že znevýhodneným používateľom budú diela k dispozícii v špecializovaných formátoch. „Napríklad nevidiaci si budú môcť knihy vypočuť. Zlepšenie a uľahčenie práce spočíva v preberaní digitálneho obsahu záznamov či v prístupe k vzdialeným zdrojom a knižničným dokumentom partnerských knižníc,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

zdroj: TASR foto: LKGFB LM

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM