Slávka Kellová Rôzne

Liptovský Mikuláš má k fotovoltike blízko

Na Slovensku je priamo pri výrobe širokého sortimentu fotovoltických komponentov zamestnaných približne 1150 ľudí. V spojení s fotovoltikou je v SR zamestnaných aj ďalších približne 550 ľudí, ktorí pracujú ako projektanti, inštalátori, systémoví int

Vyplýva to z predbežných výsledkov prieskumu, ktorý spracovala Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI). **„Pri Košiciach sa vyrábajú FV panely, v Brezne je čisto slovenská spoločnosť vyrábajúca FV striedače, v Liptovskom Mikuláši a Púchove sa vyrábajú nosné systémy pre fotovoltiku nielen pre slovenské FV elektrárne. V Dubnici nad Váhom a Bratislave sa vyrábajú ďalšie komponenty v pobočkách zahraničných firiem, ktoré sa predávajú nielen na Slovensku, ale po celom svete,“ **informoval člen výkonného výboru SAPI Pavel Šimon.

Pripomenul zároveň, že fotovoltika a obnoviteľné zdroje energie (OZE) sú súčasťou výučby na všetkých technicky zameraných univerzitách Slovenska. Špeciálne fotovoltike sa venujú Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Žilinská univerzita (ŽU) v Žiline a Inštitút Aurela Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Ostatným OZE sa venujú na STU, na Univerzite Komenského v Bratislave, na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Technickej univerzite vo Zvolene, ako aj na TUKE a ŽU. **„V Košiciach je taktiež prevádzkované súkromné centrum pre obnoviteľné zdroje. Výskumnými aktivitami v oblasti fotovoltiky sa priamo zoberá na Slovensku niekoľko spoločností, a to v Liptovskom Mikuláši, Brezne a Košiciach,“ **dodal Šimon.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu je záujmové združenie právnických osôb pôsobiacich vo fotovoltickom priemysle, ktoré vzniklo v polovici roka 2010. Cieľom SAPI je trvalo podporovať všetky obnoviteľné zdroje energie a rozvoj fotovoltického priemyslu na Slovensku.

mikuláš24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM