Tomáš Batiz Šach

Majstrovstvá Slovenska v šachu: V Mikuláši sa stretne takmer 300 súťažiacich

Liptovský Mikuláš bude aj tento rok dejiskom majstrovstiev Slovenska v šachu. Do metropoly Liptova zavítajú stovky šachistov.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Slovenska v šachu: V Mikuláši sa stretne takmer 300 súťažiacich
Zdroj: Šachový klub Ružomberok

Liptovská šachová škola usporiada aj tohtoročné Majstrovstvá Slovenskej republiky mládeže jednotlivcov (MSR) z poverenia Výkonného výboru Slovenského šachového zväzu (SŠZ) opäť v Liptovskom Mikuláši. O tom, že podujatie bude mať skutočne veľký rozmer, svedčí aj počet prihlásených hráčov tejto kráľovskej hry, ktorých je takmer tristo. K tomuto číslu treba pripočítať dve stovky sprievodných osôb, trénerov, a rodičov.

„Do Liptovského Mikuláša prídu účastníci z rôznych kútov republiky. O slovenské majstrovské tituly budú súťažiť mladí šachisti vo vekových kategóriách od 8 do 20 rokov. Pôjde o hru švajčiarskym systémom na deväť, resp. sedem kôl, prípadne kruhový systém na 7, resp. 9 kôl,“ vysvetlil Juraj Ivan riaditeľ MSR 2018 a vedúci Liptovskej šachovej školy (LŠŠ).

Ako ďalej podotkol Uvan, šachisti majú počas partie stihnúť 40 ťahov za deväťdesiat minút. K tomu majú ešte pol hodiny na záver partie s pridávaním 30 sekúnd na každý ťah od začiatku partie. Takéto je stanovené tempo hry, v ktorej budú môcť dokázať svoje šachové umenie na získanie majstrovských titulov, pretože rovnakým tempom sa hrajú aj vrcholné európske a svetové podujatia mládeže.

Šachové partie môžu sledovať na celom svete

MSR sa uskutoční od 21. do 27. apríla. „Turnaje sú zároveň nominačné pre reprezentačné podujatia – majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy aj majstrovstvá Európskej únie,“ pripomenul Juraj Ivan. Väčšina šachových partií sa bude hrať na online šachovniciach, preto ich prostredníctvom internetu budú môcť sledovať fanúšikovia tejto hry kdekoľvek na svete. Medzi sprievodnými akciami je pripravená aj pre divákov atraktívna šachová show Živý šach, simultánka či bleskový turnaj.

Organizáciu má v rukách skúsený tím

Majstrovstvá Slovenskej republiky mládeže jednotlivcov tento rok organizuje LŠŠ už siedmykrát po sebe. Okrem toho majú liptovskomikulášski šachisti skúsenosti aj s usporiadaním desiatich ročníkov Medzinárodného šachového tábora mládeže V4 Liptov, takže nie sú v tejto oblasti žiadni nováčikovia.

Do skúseného a zohratého organizačného tímu patrí Jozef Šubjak, Karol Pekár a Juraj Ivan s podporou rodičov a ďalších dobrovoľných pracovníkov. „Verím, že všetko dobre dopadne, tak ako v minulom období pri podobných turnajoch. Okrem súťaženia máme tiež v liptovskom regióne účastníkom z iných okresov čo ponúknuť – prírodu, kultúrne aj historické pamiatky, takže dúfam, že sa im bude u nás páčiť,“ uzavrel riaditeľ turnaja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM