Slávka Kellová Vodný slalom

Majú špičkový areál, ale nevyužívajú ho

Počas víkendových majstrovstiev Slovenska slalomárov na divokej vode v Liptovskom Mikuláši na chvíľu vodáci zabudli na problémové Čunovo.

Umelý kanál, ktorý síce svet obdivuje a Slovensku závidí, ale paradoxne s ním majú najviac starostí práve slovenskí vodní slalomári. Nedostatok financií a nesplatené pohľadávky voči súkromnému prevádzkovateľovi čunovského kanála sa hromadili už dlhšie a bola len otázka času, keď sa vyplavia na povrch. „Už dlhšie sme upozorňovali, v čom je problém. Chyba nastala v čase, keď sa náš zväz usiloval prevádzkovať kanál a využívať ho presne na to, na čo ho štát postavil, na vodné športy. Teraz prišlo na naše slová, preto nechceme, aby sa problém zmietol zo stola,“ zdôraznil prezident Slovenského zväzu kanoistky na divokej vode Ivan Cibák.

Zväz sa podľa slov Ivana Cibáka snaží so súkromným prevádzkovateľom areálu konštruktívne dohodnúť. „Chápeme, že nemôžeme od nikoho požadovať niečo zadarmo. Možno, že by bol vo finančnom vyjadrení komerčný efekt z kanála vyšší, no netreba zabúdať, že práve vodný slalom kanál preslávil a že organizovaním majstrovstiev sveta, Európy či pretekov Svetového pohára sa zvýšila aj jeho komerčná hodnota a vzrástol biznis. Náš zväz naráža na veľký balvan, pretože kanál využívala vo veľkej miere aj mládež a na takýto objem už naozaj peniaze nemáme.“

Nástojčivý hlas o pomoc zo zväzu prišiel dávnejšie. „O pomoc sme žiadali, nechceme mať privilégia, ani nič zadarmo, no takúto kolónku na zväze, ktorá by uhradila náklady na tréningy v zaužívanom rozsahu, nevlastníme,“ vysvetlil Ivan Cibák. Prezident by si vedel predstaviť ročnú čiastku medzi dvadsať až tridsaťtisíc eur. Ak by bola vyššia, dostanú sa do neriešiteľných problémov. Situáciu, keď vodní slalomári majú pod nosom špičkový areál, ale nemôžu ho využívať, treba podľa I. Cibáka čo najskôr vyriešiť. „Ak nie, nastane neúnosné uťahovanie opaska a takýto trend sa môže úspechmi ovenčenému korunnému športu na Slovensku v blízkej budúcnosti kruto vypomstiť.“

Ivan Cibák tvrdí, že sa prepásla šanca, aby v Čunove fungovalo národné centrum a teraz paradoxne budú vodáci musieť bojovať za to, aby im štát umožnil finančnou injekciou trénovať v štátnom objekte. „V minulosti sme prosili, žiadali, upozorňovali, posielali listy trom ministrom, problém sa teraz prevalil a my sme sa ocitli v začarovanom kruhu.“ Úsporné opatrenia sa prejavia aj v rôznych prístupoch. V nadchádzajúcom seriáli Svetového pohára poniektorí obetujú viaceré preteky a akým spôsobom, a či vôbec, si napríklad v Čunove juniori v týždni zatrénujú, je otázne predpovedať.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM